Filistinli Mülteciler Ortak Komitesi, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşunun (UNRWA) İstişare Komitesine katılan ülkelere, mültecilere sunulan eğitim, sağlık gibi hizmetlere dokunulmaması çağrısında bulundu.
Filistinli Mülteciler Ortak Komitesi Koordinatörü Mahmud Halef, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, UNRWA'nın Ürdün'deki toplantısına ilişkin konuştu.
UNRWA İstişare Komitesinin çok sayıda ülkenin katılımıyla bugün Ürdün'de toplandığını hatırlatan Halef, "UNRWA'dan mültecilere eğitim, sağlık gibi birçok alanda sunulan hizmetlere dokunmamasını, mültecilerin şartlarını iyileştirmesini talep ediyoruz." dedi.
Halef, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Filistinli mülteciler meselesi siyasi ve insani boyutlarıyla korunmalıdır. Uluslararası toplumu, mülteciler meselesinin çözümünü öngören Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 194 sayılı kararı uyarınca sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz."
Koordinatör Halef, açıklaması sırasında Filistinli mülteciler meselesinin yalnızca insani bir mesele olmadığını, siyasi bir yönü de bulunduğunu vurguladı.
Ürdün'deki toplantıda UNRWA'nın bütçe açığını kapatmanın yollarının ele alındığını belirten Halef, her yıl yaşanan mali krizlerden etkilenmemesi için BM'ye, UNRWA'ya ödediği bütçeyi sabit hale getirmesi çağrısında bulundu.
Halef, uluslararası devletlerin UNRWA'ya mali ödenek sağlama konusunda geri durmasını da mültecileri küçük düşürme çabası olarak yorumladı.
Bu durumun bölgeyi daha da istikrarsız hale getireceğini savunan Halef, ABD ve İsrail'in İstişare Komitesine katılan ülkelere, belirli çözümler veya daha fazla kısıtlamalar dayatmak amacıyla baskı uyguladığını dile getirdi.
Filistinli Mülteciler Ortak Komitesi, ulusal ve İslami güçler, Filistin Kurtuluş Örgütündeki (FKÖ) mülteci komiteleri ve UNRWA okullarındaki Öğrenci Velileri Konseyini bünyesinde barındırıyor.
Ürdün'ün başkenti Amman'da yaklaşık 25 daimi üye ülkenin ve gözlemci ülkelerin katılımıyla başlayan ve iki gün sürecek UNRWA İstişare Komitesi toplantısında UNRWA'nın mali açıklarını kapatma yolları ele alınacak.
- ABD'nin yardımları kısıtlama kararı
İsrail ablukasında zor şartlarda yaşayan Gazze halkı için UNRWA'nın yardımları büyük önem taşıyor. Ancak ABD yönetiminin bu yılın başında aldığı karar UNRWA'yı da büyük sıkıntıya soktu.
ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl aralık ayında Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı 16 Ocak'ta yaptığı açıklamada, UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün "tekrar gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını bildirmişti.
UNRWA'ya kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.
Filistinli Mülteciler Ortak Komitesinden UNRWA'ya Çağrı
Filistinli Mülteciler Ortak Komitesi, UNRWA İstişare Komitesine katılan ülkelere mültecilere sunulan eğitim, sağlık gibi hizmetlere dokunulmaması çağrısı yaptı.