Lübnan'da, mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veren 400 bin Filistinli'nin mevcut mevzuata göre hamallık yapmaları bile yasak. ''Lübnan vatandaşlarının istihdam alanlarının daralmasının önüne geçmek'' amacıyla bu ülkedeki Filistinlilerin tam 72 mesleği icra etmeleri mevzuatla kısıtlanmış durumda.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Lübnan'daki 12 resmi ve 19 gayriresmi mülteci kampında 400 bini aşkın Filistinli hayata tutunmaya çalışıyor. Mülteciler, Yahudilerin Filistin'i işgali ve İsrail'in kurulmasıyla 1948'den bu yana peyderpey Lübnan'a gelip yerleştikleri için herhangi bir devletin vatandaşı değiller.
Lübnan devleti, günlük işlemlerde kolaylık sağlaması açısından mavi renkli birer mülteci kartı çıkartarak Filistinlileri kayıt altına almış durumda. Mültecilerin kamplara girişleri ve devletle olan bazı ilişkilerini düzenleyen bu kartlar, konu ''meslek'' olunca işlevsiz kalıyor. Zira, ülkede Filistinli mültecilerin tam 72 mesleği icra etmeleri mevzuatla yasaklanmış durumda. Filistinlilerin hangi meslekleri icra edemeyecekleri mevzuatta tek tek sıralanmış.
Filistinliler, sadece mülteci kamplarında kısıtlı şartlarda belli işleri yapabiliyorlar. Bu konuda en büyük sıkıntıyı da yüksek eğitimli mülteciler çekiyor. Doktor veya öğretmen olan bir mülteci mesleğini icra edemiyor. Öğretmen olanlar ancak kamplarda ve BM'nin kuruluşlarında ders verebiliyor. Doktorlar ise ancak mülteci kamplarında faaliyet gösterebiliyor.
-ANCAK İNŞAAT İŞÇİLİĞİ YAPABİLİYORLAR-
Mevzuata göre hamallık yapmaları bile mümkün olmayan Filistinli mülteciler ancak inşaat işçiliği yapabiliyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı Ortadoğu Masası Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci-Yazar Ahmet Emin Dağ, Lübnan'daki Filistinli mültecilerin, ''istihdam dengesinin bozulmaması için'' alınmış istihdam yasaklarına takıldıklarını bildirdi.
Filistinli mültecilerin 72 mesleği yapmalarının mevzuatla yasaklandığını belirten Dağ, ''İnanır mısınız, Filistinli mülteciler bu mevzuata göre, berberlik ve hamallık bile yapamazlar. Ancak tek şansları kalıyor, kaçak işçi olarak çalışmak. O zaman da kanunlar yakalarına yapışıyor. 12-13 yaşına gelmiş çocuklar, bulabilirlerse kaçak işlerde çalışabiliyorlar. Kanunlar ancak kendi kamplarının çevresinde ırgatlık yapmalarına, kamp içinde bakkallık gibi küçük ticari aktivitelerle uğraşmalarına izin veriyor'' diye konuştu.
Dağ, Lübnan devletinin, ''çalışma hayatı'' konusundaki sınırlamalar konusunda ''çok hassas'' olduğunu vurguladı. Bu hassasiyet o kadar ileri boyutta ki, Ahmet Emin Dağ'a göre, Başkent Beyrut'un güneyindeki Nahr El Bared Mülteci Kampı'na 2005'te Lübnan askerlerinin operasyon düzenlemesinin en büyük sebeplerinden birini, bu kamptaki mültecilerin, ''ekonomik anlamda kendi çaplarında ilerleme kaydetmelerinden, kendi ayakları üzerinde durmalarından duyulan rahatsızlık'' oluşturuyor.
Filistinli mülteciye hamallık yasağı
Lübnan'daki kamplarda kalan Filistin'lilerin çalışmaları için tüm yollar kapatılmış durumda.