Filistinli ve İsrailli'den Barış Mesajları

Filistinli ve İsrailli'den Barış Mesajları

Başkent'te bir araya gelen İsrailli metal grubu Orphaned Land’in vokalisti Kobi Farhi ve Filistin Büyükelçiliği Basın Danışmanı Fadi F.Elhusseyin barış mesajları verdi.

Başkent ilginç bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. İsrailli metal grubu Orphaned Land’in vokalisti Kobi Farhi ve Filistin Büyükelçiliği Basın Danışmanı Fadi F. Elhusseyin bir araya geldi. Birbirleriyle kucaklaşan ve çok sıcak bir ortamda gerçekleşen buluşmada, Filistin-İsrail ilişkilerinden Orta Doğu'ya birçok konuda görüş alışverişi yapıldı.

İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve İsrail’in çok iyi dost ülke olduğunu vurgulayan Farhi, Mavi Marmara olayının çok talihsiz bir durum olduğunu belirterek, biz ve müzikseverler, bizi sevenler ile sanatçılar iki ülke arasında bir köprü inşa etmeyi başarıp, arkadaş kalırsa, bunu politikacıların da başarabileceğini ifade etti.

"BİZ EN BÜYÜK DÜŞMANLAR VE EN İYİ KARDEŞLERİZ" Mavi Marmara olayından sonra üç ödül aldığını belirten Farhi, sözlerine şöyle devam etti: “Mavi Marmara olayından sonra Türkiye'den 3 ödül aldım. Üniversite öğrencilerinden, Çankaya Belediyesi Başkanı Sayın Bülent Tanık’tan ve AK Parti Kurucularından Yrd. Doçent Doktor Hüseyin Tuğcu'dan... Öğrencilerle yemeklerini paylaştım. Eğer ben böyle yaşarsam, eminim ki her türlü sorunu çözebileceğimizi biliyorum. Bunu yapabilecek politikacıların eksikliğini yaşıyoruz. Atatürk çok büyük bir liderdi. Beğendiğim bütün liderler mermi kullanmak zorunda kaldı. Örneğin Luther King, Rabin, Guevera gibi. İsrail hükümetinin Abu Mazen'in hükümeti ile diyalog halinde olmaması İsrail hükümetinin bir hatasıdır. Bu hükümet kurulabilecek en pragmatik hükümet. İsrail'de Abbas'ın yeterince güçlü olmadığını söylüyorlar. Barışı istiyorsanız, Saadad, Yaser Arafat olmak istiyorsanız, çok güçlü olmak zorundasınız. İsrailliler Abbas'ın yeterince güçlü olduğuna inanmıyor. Biz en büyük düşmanlar ve en iyi kardeşleriz. Bir zamanlar askerdim. İsrail ordusunda bir yıl görev yaptım. İlk albümümüzü kaydettiğimizde, 18 yaşındaydım. Orduda 4 ayda bir, bir hafta izniniz vardır. Komutanıma, iki tatilimi birleştirmek istediğimi söyledim Böylece albümümü kaydedebilirim. Kaydedebilirdim. Komutan bana güldü Ona neden güldüğünü sordum. Komutan 'sen müzisyen değilsin, orduya aitsin' dedi.

Bu olay üzerine askerden kaçtım. Bundan dolayı övünç duymuyorum. Ceza olarak 21 gün hapis yattım. İnsanlarımı seviyorum ama müzik ile barışa daha fazla katkı sağlayabilirim. İş adamı olabilirdim ama baba olduğumda çocuklarım benimle gurur duyabilmeli. Dünyayı değiştiremem fakat insanlara başka bir dünya olduğunu gösterebilirim. İki ülkeyi de temsil etmek istiyorum Bunun tek yolunu da Türkiye bana sağlayacak. İstanbul'da konser verdiğimizde İranlılar da vardı. Türkiye bölgede çok önemli bir ülke. Türkiye bize vatandaşlık için şans verirse, bu hem bizim için hem de Türkiye için iyi olacak. Türkiye'de vatandaşlık konusunda konuştuğumuzda insanlar anlamadı. İnsanlar, neden Türkiye, ülkenizi sevmiyor musunuz diye sordular. Bazen insanlar dar bakarlar. Türkiye her zaman beni evimde hissettirdi. Türkiye her zaman beni dostane karşıladı. Bunu insanlara tekrar, tekrar anlatmak zorundasınız.” "AVRUPA'DA KENDİMİ TÜRK OLARAK TANITMAK İSTİYORUM" 11 yıldır Türkiye’de konser veren Orphaned Land, hep sıcak karşılandıklarını, Türklerin dostluklarının çok özel olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın diğer ülkelerinde konser vermeye gittiğimizde, Türkiye'yi temsil etmek istiyoruz. Türkiye bizim için bir ev. İnanıyorum ki Türkiye'nin özel bir yeri var, bu ülkenin neyi temsil ettiğini biliyorum. Atatürk büyük bir liderdi. Türk insanına ve Türk kültürüne hayranım. İngiltere'ye, Avrupa'nın herhangi bir köşesine gittiğimde, kendimi Türk olarak tanıtmak istiyorum. Politik durum ne olursa olsun, Orphaned Land her zaman sıcak karşılanıyor. İsrailliler Orphaned Land'in sıcak karşılandığını biliyorlar. Türk vatandaşlığı'na geçme kararı aldığımızda İsrailliler şaşırdılar ve İsrail vatandaşlığından vazgeçeceğimizden endişe ettiler. Ben aynı zamanda hem İsrail vatandaşı hem de Türkiye vatandaşı olmak istiyorum. İnanıyorum ki biz birliği, kardeşliği, arkadaşlığı temsil ediyoruz”dedi.

Dünyada birçok ülkeden arkadaşları olduğunu ve bunlar arasında İranlı kardeşlerinin de bulunduğunu söyleyen Farhi, sadece bir müzisyenlik yaptığını belirterek; Türk, Filistin ve İsraillilere seslendi. Farhi, aralarında çatışma küskünlük varsa bunları bir kenara bırakıp sanatçılardan örnek alınmasını istedi.

"FİLİSTİNLİ İÇİN İSRAİLLİ İLE KONUŞMAK BİR PROBLEM" Filistin Büyükelçiliğinde basın danışmanı olarak çalışan ve Kobi Farhi ile buluşarak samimi bir sohbet gerçekleştiren Fadi F. Elhusseyin’de bir Filistinli için bir İsrailli ile konuşmanın bir problem olduğunu belirterek, “Şu anda Arap barışı girişimi var. Arap dünyasında İran'da dahil olmak üzere barış ve uyum içinde yaşamak için bir girişim bulunuyor. İsrail bu girişimi bir kenara koydu. Fakat insanların tahmin etmediği olaylar meydana geliyor. Hüsnü Mubarek'in gideceğini kim tahmin edebilirdi? Mübarek İsrail ile Filistin arasında bir tampon bölge oluşturuyordu. Tunus, Arap ülkelerinde iyi bir rol oynuyordu. Ali’nin gitmesini beklemiyordu. İsrail’in ne istediğini bilmiyorum. Yarın Esad rejimi çökerse, El Kaide’nin orada bulunmayacağını kim bilebilir? Suriye’de yarın İsrail’e karşı bir hükümet kurulmayacağını kimse bilmiyor. İsrail, Arap Barışı Girişimi belgesini imzaladıysa, bu girişim ile Arapları bir araya getirmeli”diye konuştu.

ANKİROCK’TA BULUŞUYORLAR Bu yıl 5.’incisi düzenlenecek olan Ankirock Fest’e katılacak olan Orphaned Land barış çağrılarını tekrarlayarak festivale Filistinliler başta olmak üzere bütün rockseverleri davet etti. 21-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin organizatörlerinden Tarkan Gürol, bu sene festivalin çok renkli geçeceğini ve festivale Haluk Levent, elektronik müzik yapmasına rağmen rock dinleyen kesiminde beğenisini kazanan Bedük, Anki Rock Fest’in en tecrübeli isimlerinden Ogün Sanlısoy, Karadeniz rock müziğinin yükselen yıldızı Marsis ve bu yıl sürpriz bir kararla Türk vatandaşlığına geçmek için başvuru kararı alan İsrail’in dünyaca ünlü grubu Orphaned Land’in katılacağını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile