NUR EBU IYSE - Filistinliler, Israil'in 2014 yilindaki saldirilarinin ardindan Gazze Seridi'nin imari için ortaya konulan "Robert Serry Anlasmasi'nin, "imarin önündeki engellerden biri oldugu" gerekçesiyle son saldirilarda yikilan binalarin imari için de uygulanmasini istemiyor.
Gazze Seridi'ndeki Filistinlilerin, Israil'in bu yil mayis ayindaki saldirilarinda yikilan evlerini yeniden insa etme umutlari, 2014 yilindaki saldirilarda tahrip edilenlerin imari için olusturan "Robert Serry Anlasmasi"ni yeniden gündeme getirdi.
- Robert Serry Anlasmasi
Birlesmis Milletler (BM), Israil ve Filistin yönetimi arasinda 2014 yilindaki saldirilar sonrasinda yapilan anlasma, yeniden imar sürecinin baslamasini öngörüyordu.
Söz konusu anlasma için de "Filistin hükümetinin yeniden imar çabalarini yönetmesi", "Imar çalismalarina özel sektörün de katilmasi", "Bagis yapan taraflara imar sürecinin bir gecikme yasanmaksizin uygulamaya konulacagi yönünde güvence verilmesi" ve "Israil'in, hem askeri, hem sivil amaçli kullanilabilecek insaat malzemelerine iliskin güvenlik endiselerinin giderilmesi" seklinde dört esas belirlenmisti.
Anlasma Filistin yönetimine, saldirilarda evlerin gördügü zarari degerlendirme, ihtiyaç duyulan insaat malzemelerinin miktarini belirleme ve bu evlerin onarimina katkida bulunma gibi görevler de veriyordu.
Evleri zarar gören kisilerin, iki türlü (sivil ve askeri) kullanima açik malzemelere ulasabilecegini öngören anlasma, yeniden imar sürecinin BM ile sözlesmeli mühendisler tarafindan incelemeye tabi tutulmasini da içeriyordu.
- Insaat malzemelerinin Gazze'ye girisi
Israil'in 2014 saldirilarinin ardindan baslatilan imar sürecinde malzemelerin Gazze'ye girisi konusunda Tel Aviv yönetiminin oyalama taktigi uyguladigi görüldü.
Ilk malzeme girisi 14 Ocak'ta gerçeklesti. Ancak sonrasinda malzeme girisine sartlar koyan Israil, güvenlik gibi bahanelerle malzeme girislerini bir yildan uzun süre erteleme yoluna gitti.
BM yetkilileri o zamanlar bu gecikmenin, "Israil'in insaat malzemelerinin girisi önüne engeller koymasindan" kaynaklandigini söylerken, Filistinli yetkililer Robert Serry Anlasmasi'nin Israil'e bu engelleri koymasi için yesil isik yaktigini belirtti.
BM Filistinli Mültecilere Yardim Kurulusu (UNRWA), Kasim 2015'te yaptigi açiklamayla, 2014 saldirilari sirasinda yikilan evlerden yalnizca birini yeniden insa edebildigini duyurdu.
- Filistinliler anlasmaya tepkili
BM'nin 2014 yilindaki imar sürecini düzenleyen bu anlasma, Filistin direnis gruplari, insan haklari ve sivil toplum örgütleri tarafindan tepkiyle karsilandi.
Israil'in Gazze Seridi'ne en son mayis ayinda düzenledigi ve 11 gün süren saldirilarin ardindan baslatilan imar görüsmelerinde de Filistinli gruplar ve Gazze'deki Çalisma Bakanligi, Robert Serry Anlasmasi'nin öngördügü mekanizmaya dönülmesini kesin bir dille reddediyor.
Konuyla ilgili daha önce açiklamalarda bulunan Çalisma Bakanligi Müstesari Naci Serhan, mayis ayindakiler disinda Israil'in önceki yillarda düzenledigi saldirilarda, 1700 konutun tamamen yikildigi ve yeniden insa edilmeyi bekledigini söyledi.
Serhan, 60 bin konutun da kismen yikildigini ve su ana kadar da onarilmadigini ifade etti.
Israil'in önceki yillarda Serry Anlasmasi'ni kullanarak imar sürecini geciktirdigini belirten Serhan, "Bu anlasma artik geride kalmistir." dedi.
Insaat malzemelerini Israil tarafindan degil, dogrudan Misir'dan alma konusunda Misirli yetkililerle anlastiklarini aktaran Serhan, ayrica yapacaklari bu ticaretten evlerini yikan Israil'in degil Misir'in kazançli çikmasini istediklerini dile getirdi.
- Israil'den sartli imar dayatmasi
Hamas Hareketi ile Misir'in, Gazze'nin imari konusunda anlasmasina ragmen Israil'in yine konuya müdahale ettigi ve Hamas'in reddettigi kosullari dayattigi belirtiliyor.
Bu kapsamda Tel Aviv yönetimi, Gazze'nin imari için Hamas'in elindeki Israilli esirlerin serbest birakilmasini istiyor.
Hamas ise Israillilerin serbest birakilmasi için esir takasi yapilmasi sartini öne sürüyor.
Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar, Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta sona ermisti.
Israil'in Gazze'ye düzenledigi saldirilarda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 1948 kisi de yaralanmisti.
Filistinliler, Gazze'nin Imar Sürecini Geciktirecegi Düsüncesiyle BM'nin Serry Anlasmasi'ni Kabul Etmiyor
Israil'in Gazze Seridi'ne mayis ayinda düzenledigi ve 11 gün süren saldirilarin ardindan baslatilan imar görüsmelerinde Filistinli gruplar ve Gazze'deki Çalisma Bakanligi, 2014 yilindaki saldirilar sonrasi imar plani için olusturulan Robert Serry Anlasmasi'na dönülmesini kesin bir dille reddediyor.