Filistinliler Israil'le Esir Takasi Anlasmasinin Yil Dönümünde Geçmisi Ve Bugünü Bir Arada Yasiyor

10 yil önce özgürlügüne kavusan Filistinli Ahmed elFelit: 'Müebbet hapis cezasina çarptirilmis olmamiza ragmen bir gün çikacagimiz ümidiyle hapishane sonrasindaki hayatimiza hazirlik için lisans ve yüksek lisans egitimlerimizi tamamladik' 20 yil hapis cezasini tamamladiktan sonra serbest birakilan Imaddin esSaftavi: 'Hapishanelerdeki tutuklular, tahliye vaktinin yakin olduguna dair güçlü bir inanca sahiptir. Ancak yakin kelimesi, farkli zaman araliklarini kapsamaktadir' 'Tutuklular, her geçen gün isimlerinin listede oldugu yeni bir takas anlasmasinin yapilmasini bekliyor'

NUR EBU IYSE - Israil hapishanelerinde yillarca tutuklu kaldiktan sonra özgürlügüne kavusan Filistinliler, bundan 10 yil önce imzalanan "Esirlere Vefa" esir takasi anlasmasini hüzünle karisik bir sevinçle yad ediyor.

Hamas ile Israil, esir takasi konusunda 18 Ekim 2011'de Misir'in ara buluculugunda anlasti. Anlasma kapsaminda 2006'da esir edilen Israil askeri Gilad Salit'e karsilik 1027 Filistinli serbest birakildi.

Kimi müebbet kimi ise 20 yil hapis cezasina mahkum edilen Filistinliler, özgürlüge kavustuktan sonra hayata kaldiklari yerden devam etmeye basladi.

- Umutlari onlari, onlar umutlarini canli tuttu

Müebbet hapse çarptirilmisken tam 10 yil önce özgürlügüne kavusan Filistinli Ahmed el-Felit (49), AA muhabirine yaptigi açiklamada, yasadigi "mucizeyi" ve gerçeklestirdigi hayallerini anlatti.

Felit, hem kendisi hem de arkadaslarinin Israil hapishanesinden çikmasini "mucize" olarak gördügünü ama umudunu hiçbir zaman kaybetmedigini söyledi.

Tutuklu oldugu zaman zarfinda bu umuda tutunduklarini belirten Felit, "Müebbet hapis cezasina çarptirilmis olmamiza ragmen bir gün çikacagimiz ümidiyle hapishane sonrasindaki hayatimiza hazirlik için lisans ve yüksek lisans egitimlerimizi tamamladik." dedi.

Felit, hapishanede geçirdigi 20 yilda, Kudüs Ibrani Üniversitesinde uluslararasi iliskiler alaninda lisansini, kamu yönetimi alaninda da yüksek lisansini tamamladigini söyledi.

- Hüzünle karisik sevinç

Özgürlük hayallerinin 2011'deki esir takasi anlasmasindan 5 sene önce, Israil askeri Gilad Salit'in esir alinmasiyla (25 Haziran 2006) basladigini kaydeden Felit, "O gün arkadasimin bana, 'Gazzeliler, bir Israil askerini kaçirdi' seslenisiyle uyandim." diye konustu.

Ardindan 5 sene boyunca bir esir takasi anlasmasi yapilmasini beklediklerini kaydeden Felit, anlasmada yer alan isimlerin açiklandigi gün hem sevinç hem de hüznü bir arada yasadiklarini aktardi.

Hamas'in Israil hapishanelerinde disariyla iletisim kurulmasi görevini yürüten Felit, anlasmanin uygulanmasindan yaklasik bir hafta önce serbest birakilacaklar listesinin kendisine ulastigini söyledi.

Felit, hapishanede bulunduklari kisimdaki 120 tutukludan 50'sinin isimlerinin listede yer almadigina isaret ederek, geride kalacak arkadaslarinin üzüntüsünden listeyi üç gün boyunca açiklayamadigini belirtti.

Liste açikladiginda ortamda yaklasik bir saat sessizligin hakim oldugunu, kimsenin tepki veremedigini, üzüntü ve saskinligin bir arada yasandigini kaydeden Felit, o ani söyle anlatti:

"Her yani kusatan sessizligi, ismi serbest birakilacaklar listesinde yer almayan Ürdünlü bir mahkum bozdu. O, serbest kalacak arkadaslarini tebrik etmeye basladi, bir yandan da geride kalacaklari cesaretlendirdi."

- Hayallerini süsleyen arastirma merkezini kurdu

Ahmed el-Felit, serbest kaldiktan sonra uzun yillardir hayalini kurdugu bir arastirma merkezi açti.

"Rayiha" ismini verdigi merkezde Filistinli tutuklular ve Israil isleri üzerine arastirmalar yapildigini aktaran Felit, hapishane hayalinin esir takasi anlasmasi sayesinde gerçege dönüstügünü söyledi.

Felit, diger tutuklularin da "özgürlügün tadina" varmalari için yakin zamanda yeni bir esir takasi anlasmasina varilmasini temenni ettigini dile getirdi.

- Umuttan beslenen yasamlar

Israil hapishanesinde hakkinda verilen 20 yil hapis cezasini tamamladiktan sonra 2019'da serbest birakilan Imaddin es-Saftavi (57) ise

"Hapishanelerdeki tutuklular, tahliye vaktinin yakin olduguna dair güçlü bir inanca sahiptir. Ancak yakin kelimesi, farkli zaman araliklarini kapsamaktadir." dedi.

Tutuklunun umudunu her daim diri tuttugunu, kaybolmasinin mümkün olmadigini vurgulayan Saftavi, aksi takdirde isgalci Israil'in istediginin olacagini; kisinin geleceginin yikilacagini söyledi.

Esir takasi sonrasinda serbest kalacaklarin isimleri açiklandigi anda tarif edilemez duygular yasandigini belirten Saftavi, "Ismi listede olanlar neseye bogulurken olmayanlar da derin bir üzüntüye kapilir. Ama bu duygular içlerinde yasanir, gidecek olanlar geride kalanlar adina üzülmesin diye disariya yansitilmaz." dedi.

Saftavi, geride kalanlar olarak, serbest birakilan arkadaslari adina çok sevindiklerini bununla birlikte hüznün içlerini hizla kapladigini ifade etti.

Saftavi, "Tutuklular, bir takas anlasmasi ya da Israil'in yikilmasi disinda hapishanelerden kurtulus olmadigini biliyor. Tutuklular, her geçen gün isimlerinin listede oldugu yeni bir takas anlasmasinin yapilmasini bekliyor." ifadelerini kullandi.

- Israil tarafinin esir takasi konusundaki endiseleri

Yazar ve siyasi analist Mustafa Ibrahim ise Israil'in, hapishanelerindeki tutuklularin sadece rakamdan ibaret olmadigini Filistin direnisi açisindan önemli ve kendileri için tehdit olusturabilecek bireyler oldugunu bildigini söyledi.

Serbest birakilan Filistinli tutuklularin bugün önemli yönetici pozisyonlarinda bulunmasinin Israil için bir endise ve saplanti haline geldigini ifade eden Ibrahim, sunlari aktardi:

"Israil, hapishanelerin bir egitim alanina dönüstügünü, Filistin Esirler Hareketi'nin kendisini örgütleyerek ve direniste önemli bir rol oynayarak isgal güçlerine meydan okuyabilecegini biliyor. Günümüzde Filistin direnis gruplarinin liderlerinin eski tutuklulardan oldugunu görüyoruz."

Ibrahim, Filistin Esirler Hareketi'nin, Filistin Ulusal Hareketi'nin bir parçasi oldugunu, isgal karsisinda direnme, politika ve plan belirleme konularinda yetenekli liderler ve düsünürler araciligiyla destek oldugunu belirtti.

Siyasi analist, Israil'in halihazirda sag görüslü muhalefetin gölgesinde Vefa Anlasmasi'na benzer sekilde bir bedel ödememek için yeni bir esir takasi anlasmasindan kaçindigini belirtti.

Hamas Hareketi, "Esirlere Vefa" anlasmasinin 10. yil dönümü münasebetiyle yaptigi açiklamada Israil'le yakin zamanda yeni bir esir takasi anlasmasi imzalayacaklarini duyurmustu.

Hamas 2014'ten bu yana ikisi asker toplam 4 Israilliyi elinde tutuyor. Hareket, çogunlugu isgal altindaki Bati Seria'dan olan tutuklu Filistinlilerin serbest birakilmasi karsiliginda Israilli esirler hakkinda bilgi verecegini belirtiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile