Bitkilerin ve bitki çaylarının kullanımına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Filiz Açkurt, bazı bitkilerin sağlığa faydalı olduğunu, ancak bunun çok fazla abartılmaması gerektiğini söyledi.
Bitkilerin kullanımında dikkatli olunması gerektiğini bildiren Açkurt, "Hangi bitkinin, ne için ve ne zaman kullanılacağını iyi bilmek gerekiyor. Ayrıca, toksik etkilerinin olup olmadığının da araştırılması lazım. Örneğin keten tohumu, halen halk arasında sık kullanılıyor. Ancak içinde sağlığa zararlı bazı öğeler olduğu belirlendi. Dolayısıyla halka arz edildiği gibi, sağlık üzerine çok fazla etkileri olduğuna inanmıyorum. Destek ürün olarak diyette kullanılabilir. Ama çok büyük bir fayda beklememek lazım" dedi.
Kış mevsiminde büyük ilgi gören kuşburnu ile ilgili uyarıda bulunan Açkurt, şunları söyledi:
"Kuşburnunda C vitamini yüksek olduğundan büyük talep görüyor. Ancak C vitamini çok hassas bir vitamin. Kurutma işleminden ve ısıyla temasa geçtikten sonra, kuşburnunun içinde C vitamini kalmaz. C vitamini büyük bir oranda kayba uğrar. Yanlış yönlendirmelerle insanlar bitkisel ürünlerden çok fazla medet umuyor. Evet tabii ki olumlu etkileri var, ama bunu çok büyütmemek lazım."
Hiçbir bitkinin, ilaç olmadığını ve ilaç niyetine kullanılmaması gerektiğini kaydeden Açkurt, "Bir bitkinin ilaç gibi faydalı olduğunu söyleyebilmek için, literatürde bununla ilgili bilimsel araştırmalar yapılmış olması gerekir. Eğer arkasında onlarca araştırma yoksa, bu tür bilgileri halka lanse etmek çok yanlıştır" dedi.
Filiz Açkurt Açıklaması
Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokul Müdürü Filiz Açkurt, "Bir bitkinin ilaç gibi faydalı olduğunu söyleyebilmek için literatürde bununla ilgili bilimsel araştırmalar yapılmış olması gerekir. Eğer arkasında onlarca araştırma yoksa, bu tür bilgileri halka lanse etmek çok yanlıştır" dedi.