Filmden Esinlendi Emekli Olunca 'Sütçü Ramiz'in Arabasini Yapti

Filmden Esinlendi Emekli Olunca 'Sütçü Ramiz'in Arabasini Yapti

Tokatli 67 yasindaki Savas Okçay, tir soförlügünden emekli olduktan sonra esiyle birlikte tarihi el sanatlarina yöneldi. Elveda Rumeli filmindeki Sütçü Ramiz’in arabasinin benzerini yaparak basladigi bu yolculukta, su kuyulari, faytonlar ve kanilar gibi geleneksel araçlar üreterek eserlerini film yapimcilarina satiyor.

Tokat’in Pazar ilçesinde yasayan 67 yasindaki ahsap ustasi Savas Okçay, emeklilik hayatini tarihi el sanatlarini yasatmaya adadi. Okçay, esas meslegi olan tir soförlügünden emekli olduktan sonra, esiyle birlikte ahsap sanatiyla ilgilenmeye basladi.

Ilk olarak Elveda Rumeli filmindeki Sütçü Ramiz’in karakterinin arabasini yaparak bu ise adim atan Okçay, zamanla su kuyusu basta olmak üzere fayton ve kani gibi geleneksel araçlar da üretmeye basladi.

Evinin deposunu atölyeye çeviren Akçay; eski meslektaslarinin ihtiyaçlari oldugunda da yollara çikmaktan da geri durmuyor. Ürettigi eserleri Diyarbakir, Yalova, Istanbul gibi birçok sehre satan Okçay; ürünlerini film yapimcilarina da gönderiyor.

“Yaptigim ürünlerden film yapimcilarina verdim”

67 yasindaki ahsap ustasi Savas Okçay, “1957 dogumluyum. Esas meslegim tir soförlügü emekli olduktan sonra esimle böyle bir ise heves ettik. Önce ‘Sütçü Ramiz’in arabasini yaptim. Sonrasinda fayton, kani derken buralara kadar geldik. 2006 yilinda emekli oldum. Emekli olduktan sonra yapacak bir ugras olmadigi için esimle birlikte Elveda Rumeli filmindeki ‘Sütçü Ramiz’in arabasini yaptik. Daha sonrasinda da at arabasi, fayton, kani arabasi derken bir atölye kurdum. Bu vaziyette isime devam ediyorum. Sergilere katiliyorum. Ayse Darende baskanligindaki Tokat Geleneksel El Sanatlari Dernegi’nin (TOGES) üyesiyim. Su anda Trakya yaylisi dedikleri göçmen arabasi yapiyorum. Bizim buralarda pek tutulmaz ama her bölgenin kendine göre araba çesitleri vardir. Onu yapiyorum. Eylülde fuarda sergimiz olacak ona hazirlik yapiyorum. Su kuyusu yapiyorum. Ahsapla ilgili resmini göster her seyi yapiyorum. Evimin bodrum katini atölyeye çevirdim. Istedigim zaman açip çalisiyorum. Bazen tirci arkadaslarimin hastasi falan oluyor beni çagiriyorlar yola gidiyorum. Il disina sattigim oluyor. Diyarbakir’a kuyu ve Tokat yaylisi gönderdim. Yalova’ya çiçekçilere gönderdim içine membran döseyerek çiçek koydular. Tokat’taki kuruyemisçilere verdim. Istanbul’a çok araba sattim. Film yapimcilarina verdim. Eskinin at ve kani arabalari unutulmaya yüz tuttu. Onlari canlandirmaya çalisiyorum. Tarihi yasatmaya çalisiyoruz. Biz emsallerimiz biliyor. Bizden sonrakiler hatirlamadigi için onlara yasatmaya çalisiyoruz. Villa ve is yerlerine hediyelik esya olarak yapip satiyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile