Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün 6 Nisan 2012'de çökmesi sonucu hayatını kaybeden 15 kişiden 4'ünün cesedinin halen bulamadığı olayla ilgili dönemin Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve Fen İşleri Müdür Vekili Olcay Aydın hakkında birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma iddiasıyla soruşturma açılması talebinin İçişleri Bakanlığınca kabul edilmemesi üzerine konu Danıştaya taşındı.
İtirazı görüşen Danıştay Birinci Dairesi, dosyadaki belgelere göre isnat edilen eylemin söz konusu kişilerin haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından soruşturma izni verilmemesine ilişkin İçişleri Bakanlığının kararına yönelik itirazın reddine oy çokluğuyla karar verdi.
- 5 üyenin 2'sinden karşı oy
Karara katılmayan iki üyenin gerekçesinde, Karayolları Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğünün köprüyü belediyenin sorumluluğuna devrettiği belirtilerek, devrin gerçekleştiği tarihle yıkılma olayı arasındaki 1 yıllık sürede belediye ekiplerince köprünün fiziki ve teknik durumuna ilişkin inceleme yapılmadığı anlatıldı.
Köprü yıkılmadan önce belediyenin resmi yazışmalarında çaydaki muhtemel debi yüksekliğinde köprünün yıkılma olasılığının bilindiğine işaret edilen katılmama gerekçesinde, şunlar kaydedildi:
"Yıkılmadan önce köprüde kırılma ve benzeri emarelerin tespit edilmemiş olmasının belediyenin köprünün fiziki durumuna ve teknik yapısına ilişkin tespit yapmamasına haklı gerekçe oluşturmamaktadır. Bu nedenlerle ilgililerin isnat edilen eylemin haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından çoğunluk kararına karşıyız."
- Avukat tepkili
Şikayetçilerden Azize Dirlik'in avukatı Malik Uçar, yaptığı yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığınca soruşturma izni verilmemesine dair karara Danıştay nezdinde itiraz eden kayıp yakınlarının talebinin sonuçsuz kaldığını belirtti.
Danıştay Birinci Dairesinin oy çokluğuyla verdiği kararda Gülşen ve Aydın'ın faciada ihmal veya kusurları bulunmadığına hükmettiğini vurgulayan Uçar, "Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında daha önceden benzer kararlar verildi.
Bu karar da aynı mahiyette olduğundan soruşturma dosyası tamamen çıkmaza girdi. Olay afet gibi gösteriliyor ancak bu soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacağız" ifadesini kullandı.
- Olay
Çaycuma'da, 6 Nisan 2012'de Filyos Çayı'nın üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu içinde 10 kişi bulunan minibüsle 5 yaya suya düşerek, akıntıya kapılmış, çaya düşen otomobildeki Seyfi Baysal ile Suat Özcan, kendi çabalarıyla kurtulmuştu.
Farklı zaman dilimlerinde ancak 11 kişinin cesedine ulaşılabilmişti.
DSİ 232. Şube Müdürlüğü ve Karayolu 15. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra dönemin Çaycuma Belediye Başkanı ile Fen İşleri Müdür Vekili hakkında soruşturma izni verilmemişti.
Filyos Çayı'ndaki Köprünün Çökmesi
Çaycuma ilçesindeki Filyos Çayı üzerinden geçen köprünün çökmesiyle ilgili dönemin Çaycuma Belediye Başkanı ve Fen İşleri Müdür Vekili hakkında İçişleri Bakanlığının soruşturma izni vermemesine yönelik itiraz Danıştay tarafından reddedildi.