Köprünün bir bölümünün 6 Nisan 2012'de çökmesiyle içinde 10 kişi olan minibüs ile 5 yaya suya düşerek akıntıya kapılmıştı. Dört kişinin cesedinin de halen bulamadığı olayda yaşamını yitirenlerin anısının yaşatılması için belediye tarafından anıt yapılmasına karar verildi.
Geçen yıl 15 kişi anısına Filyos Çayı kenarında oluşturulan alana dikilen 15 fidan ise söz konusu alana pazar yeri yapılmasına karar verilmesi nedeniyle belediye ekiplerince başka yere taşındı.
Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köprünün çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin anısına dikilen fidanların bulunduğu yerden sökülüp başka bir alana dikildiğini, 15 kişinin ismini taşıyacak anıt projesine başladıklarını söyledi.
Dikilen fidanların üzerlerinde bulunan ve isimlerin yazılı olduğu plastik levhaların da çoğunun kaybolduğunu anlatan Kantarcı, "İlçemiz 6 Nisan 2012'de büyük bir felaket yaşadı, 15 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 4'ü hala bulunamadı. Bu olay son derece derin ve acı izler bırakan, ilçe belleğine işlenmesi gereken bir olaydır. Bu olayı küçücük fidanlar dikerek değil, Çaycuma'nın girişine yapılacak anıtla ölümsüzleştirmeyi seçtik" diye konuştu.
Kantarcı, köprünün yerine yenisinin yapıldığını, önündeki kavşağın da yeniden düzenlendiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Buranın ortasına '6 Nisan Anıtı' diye adlandırdığımız anıtı dikeceğiz. Heykeltıraşın hazırladığı, sanatsal değeri olan anıtı yapmak üzere kolları sıvadık. Yakın bir zaman içerisinde hayata geçirilecek. Üzerinde ölenlerin isimlerinin yazılı olacağı levhaların bulunacağı anıtın altından da suların aktığı güzel bir havuzu projeye dahil ettik. Dolayısıyla bir taraftan bu acımızı unutmamakla beraber diğer yandan da Çaycuma'nın modern kentleşmesine ilk adımı atmış olacağız. İnşallah bir daha yaşamayacağımız bir felaketin burada ibret olarak görülmesini sağlayacağız."
-"Fidanları taşıdık"
Geçen yıl çayın kenarına dikilen fidanları söküp atmadıklarını, başka bir alana taşıdıklarını dile getiren Kantarcı, "Zaten üzerlerinde plastik birtakım isim levhaları vardı. Onların da çoğu dökülmüştü. Kalıcı bir vasfı da yoktu. Bizim anıtın bulunacağı yerde kuzeye ve güneye doğru yaşam alanı projelerimiz var, buralarda beş on değil, yüzlerce, binlerce ağaç olacak" ifadesini kullandı.
Kantarcı, söz konusu alana yaptıkları pazar yerinde de önemli bir aşamaya geldiklerini, bölgedeki projelerle ilçenin önemli sosyal alanlara kavuşacağını kaydetti.
Filyos Çayı'nda kaybolan ve yaklaşık 15 ay sonra cesedi bulunan emekli madenci Aziz Gülşen'in eşi Resmiye Gülşen de anıtın yapılacak olmasına sevindiklerini belirterek, "Oğlum 'anne, babamın ve diğer kişilerin ismi olan ağaçları oradan sökmüşler' dedi.
Giden gitti, ölen öldü, ne yapayım ben, bir cevap bulamadım. Ancak bunun ardından anıt yapılacağını duyunca sevindik. Yaparlarsa sağ olsunlar, yapmazlarsa elimizden bir şey gelmez. Anıt yapılırsa hiç olmazsa insanlar bu acı olayı unutmazlar, ders alırlar" diye konuştu.
- Olay
Çaycuma'da, 6 Nisan 2012'de Filyos Çayı'nın üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu içinde 10 kişi olan minibüs ile 5 yaya suya düşerek, akıntıya kapılmış, 11 kişinin cesedine ulaşılabilmişti.
Filyos'ta Ölenlerin Anısına Dikilen Fidanlar Başka Yere Taşındı
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu hayatını kaybeden 15 kişi anısına dikilen fidanlar, pazar yeri inşaatı nedeniyle başka bir bölgeye taşındı.