Fin hükümeti İsrail'i uyardı

Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, İsrail'in ''Mavi Marmara'' adlı Türk gemisine yaptığı ve yaklaşık 10 kişiyi katlettiği saldırının kendisini de şo

Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, İsrail'in ''Mavi Marmara'' adlı Türk gemisine yaptığı ve yaklaşık 10 kişiyi katlettiği saldırının kendisini de şoke ettiğini söyledi. İsrail'in sivillere karşı orantısız güç kullanmaya devam ettiğini belirten Vanhanen, hayatını kaybedenler nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi.

İsrail'den bir açıklama yapmasını isteyen Vanhanen, İsrail'in Finlandiya Büyükelçisi Avi Granot'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Finlandiya Devlet Bakanı Pertti Torstila, Büyükelçi Granot'a İsrail'in uluslararası sularda insani yardım taşıyan gemide bulunan sivilleri katletmesini kınadıklarını bildirdi. Torstila, Büyükelçi Granot'a İsrail'in Finlandiya'da izole edilebileceği uyarısını da yaptı.

Dışişleri Bakanı Alexander Stubb da kendi internet sayfasında yaptığı açıklamada, İsrail'in orantısız güç uygulamalarını tekrarladığını hatırlattı. Stubb ayrıca şiddet kullanarak Ortadoğudaki sorunlar çözülemeyeceğinin altını çizdi. Gazze'de yaşayan insanların durumunu ''içler acısı'' olarak değerlendiren Stubb, barış görüşmelerinin başlatılması ve sonuçlandırılmasının hayati önem taşıdığını aktardı. Stubb, İsrail'e Gazze'ye gidecek yardım konvoyuna sınır geçiş kapılarını açması için çağrıda da bulundu.

Finlandiya hükümeti, ''Saldırı, tarafsız bir heyet tarafından bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır.'' ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile