ALİ ATAR - Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Kurucu Başkanı Özlem Denizmen, finansal okuryazarlığın çocuklukta başladığını belirterek, çocuklara aileleri tarafından küçükken harçlık eğitimi verilmesi gerektiğini vurguladı.
Denizmen, bu hafta kutlanan Küresel Para Haftası'na ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, finansal okuryazarlığın doğru bilgi ve beceriyle, uygun riskleri alarak parayı doğru yönetmek anlamına geldiğini söyledi.
FODER olarak Türkiye'de son 5 yıldır Küresel Para Haftası'nı kutladıklarını dile getiren Denizmen, bu yıl da haftanın kutlanmasına paranın kalbinin attığı Borsa İstanbul'daki gong töreniyle başladıklarını aktardı.
Denizmen, haftanın eş zamanlı olarak 130 ülkede kutlandığını belirterek, 50 ülkenin de haftaya Türkiye'deki gibi gong töreniyle başladığını bildirdi.
Sermaye piyasaları, yatırım ve borsa gibi kavramların gençler tarafından çok iyi öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Denizmen, "Biz insanların borsa ve sermaye piyasalarına erişimini sağlarsak, onlara Türkiye'nin büyümesi ve zenginleşmesindeki potansiyale ortak olma fırsatı veririz." dedi.
- "Harçlık eğitimi 7 yaşında başlar"
Özlem Denizmen, Küresel Para Haftası kapsamında düzenleyecekleri etkinliklerle, öncelikle gençleri parayla tanıştıracaklarını, para harcamaya ve tasarrufa yönelik farkındalık oluşturacaklarını söyledi.
Finansal okuryazarlığın çocuklukta başladığına dikkati çeken Denizmen, "Yatırım ve tasarruf birer alışkanlık. Bu alışkanlıklar çocukken kazanılır. Çocuklara aileleri tarafından küçükken harçlık eğitimi verilmesi gerekiyor. Harçlık eğitimi 7 yaşında başlar. 13 yaşına kadar harçlık haftalık verilir. 13-18 yaşında ise aylık verilmesi gerekir. Harçlığın düzenli aralıklarla verilmesi uygun olur. Aile, çocuğa harçlığıyla ne alacağını da açıklamalı. Harçlığın ne kadar olması gerektiği ise çocuğun bulunduğu sosyo-ekonomik ortamla uyumlu olmalı." şeklinde konuştu.
- "Tüketim çılgınlığı var"
FODER Kurucu Başkanı Denizmen, çocukların televizyon reklamlarında ve arkadaşlarında gördüklerinden çok etkilendiğini belirterek, çocuklar arasında da tüketim çılgınlığı olduğuna dikkati çekti.
Ailelerin çocukların her istediğini almamaları gerektiğini tavsiye eden Denizmen, "Her ailenin kendi özel finansal bütçesi var. Bunu çocuklarıyla paylaşabilirler. En önemli şey çocukları para konusunda endişelendirmemek. 'Paramız yok" dememek lazım. 'Planımızda yok" demek gerekir." değerlendirmesinde bulundu.
'Finansal Okuryazarlık Çocuklukta Başlar'
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Kurucu Başkanı Denizmen: 'Finansal okuryazarlık çocuklukta başlar. Çocuklara aileleri tarafından küçükken harçlık eğitimi verilmesi gerekiyor' 'Her ailenin kendi özel finansal bütçesi var. Bunu çocuklarıyla paylaşabilirler. En önemli şey çocukları para konusunda endişelendirmemek. 'Paramız yok' dememek lazım. 'Planımızda yok' demek gerekir'