Fındığa Alternatif Ürün Arayışları

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, "Karadeniz Bölgesi'nde denizde hamsi, karada fındığın alternatifi yok" dedi.

Çolak, Keşap Ziraat Odası tarafından bir düğün salonunda düzenlenen "Bahçede İzi Olmayanın, Harmanda Yüzü Olmaz" projesinin eğitim etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye için tarımın önemine dikkati çekti.
Karadeniz Bölgesi'nin yağışlı olması bakımından tarımda şanslı bir bölge olduğunu vurgulayan Çolak, şöyle konuştu:
"Karadeniz'de Allah'a şükür ki sulama problemimiz yok. Allah suyu yukarıdan bize gönderiyor ama Türkiye öyle değil. Karadeniz Bölgesi'nin yıllık yağış ortalaması 2 bin 500 milimetre. Karadeniz Bölgesi dışında kalan tüm bölgelerin yağış ortalaması 250 milimetre. Yani bu ciddi bir farktır. 250 milimetre 'kuru tarım' demektir. 'Suyu bulamamışsınız, susuz tarım yapıyorsunuz' demektir. 'Tohumu toprağa atıyorsunuz, Allah ne verdiyse onu alıyorsunuz' demektir. Karadeniz Bölgesi ise su bakımından şanslı. Su problemi yok, yağış problemi yok. Toprağımızda problem olmasına rağmen yine de son derece verimli arazilerimiz var."
Ahmet Çolak, Karadeniz Bölgesi için fındık ürünün alternatifsiz olduğunu ancak çiftçiye fındığın yanı sıra ek gelir sağlayacak ürünlerin sağlanması gerektiğini ifade ederek, "Karadeniz Bölgesi'nde denizde hamsi, karada fındığın alternatifi yok. Toplumun ilerlemesinde bir sosyolojik problem var" diye konuştu.

Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin ise ilçe çiftçisinin daha kaliteli fındık üretimi gerçekleştirmesi için eğitim programlarına büyük önem verdiklerini, bundan sonra da bu tür organizasyonlar gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile