Findik Arastirma Enstitüsü (FAE) Müdürü Aysun Akar, 2017-2019 yillarinda gida mühendislerinin findigi makine ile güneste kurutmanin performansini kiyasladiklarini belirterek, "Günes altinda ve makinede kurutulan findiklar arasinda kalite farki bulunmadigini belirledik." dedi.
Akar, AA muhabirine, bu dönemde etkili olan yagislarin, hasat edilen findiklarin kurutulmasi sürecini zorlastirdigini söyledi.
Dalindan hasat edilen ve ayiklanan findigin istenilen seviyede kurumasi için en az 3 gün tam günes altinda kalmasi gerektigine isaret eden Akar, "Malum Karadeniz'de 3 gün arka arkaya tam günesi bulamiyoruz. Özellikle de içerisinde bulundugumuz sezonda yagisli günler çok fazlaydi. Bu sebeple üreticilerimiz sikintilar yasadilar." ifadelerini kullandi.
Akar, harmanda maksimum bir haftada kurumayan findikta aflatoksin olusumlarinin görülebildigine dikkati çekerek, kanserojen madde olan aflatoksinin findikta istenilmeyen bir parametre oldugunu kaydetti.
Yasanilan soruna makine sisteminin çözüm olup olmayacagina yönelik 2017'de arastirma projesi baslattiklarini belirten Akar, "2017-2019 yillari arasinda gida mühendisleri arkadaslarimiz makine ile güneste kurutmanin performansini kiyasladilar. Günes altinda ve makinede kurutulan findiklar arasinda kalite farki bulunmadigini belirledik. Biz gördük ki bir ton findigi makinede 24 saatte kuruturken günesin altinda en az 3 gün bekletmeniz gerekmekte. Fakat makinede 20 ila 24 saat arasinda findiginizi kurutmaniz mümkün. Bu, üretici için tabii ki büyük bir kolaylik." diye konustu.
Akar, sözlerini söyle sürdürdü:
"Üreticilerimizin de kafalarinda soru isaretleri vardi. Makine nasil kurutur? Findigimizi yakar mi? Karartir mi? Depolama süreçlerinde kalite kaybi olur mu? Biz projemizde bunlarin hepsini inceledik. Makinede kurutulan findikta, iç findik kalitesi bakimindan hiçbir sikinti yok. Tek fark olarak sunu söyleyebilirim ki güneste kurutulan findigin kabugu biraz daha parlak iken, makinenin içerisindeki findik karisarak kurudugu için kabuk biraz daha çizilebilemekte, kararabilmektedir. Fakat bu, depolama sürecinde veya satis esnasinda hiçbir randiman kaybina sebep olmamaktadir. Kurutmadan hemen sonra veya 9 aylik depolama sürecinde güneste kurutulan findik ile makinede kurutulan findik arasinda herhangi bir fark görmedik."
Iklim kosullarinin degistigine, yagislarin daha da siddetlenebilecegine dikkati çeken Akar, "Bu yasanilan bir gerçek. Makineli sistemde, findigi günese göre daha kisa sürede kurutuyorsunuz, günlerce yaninda beklemiyorsunuz. Ayni zamanda daha ekonomik ve aflatoksin riskini minimuma indiren bir sistem. Bu nedenle kurutmali sisteme artik geçmeliyiz." dedi.
Aysun Akar, arastirmanin sonuçlarinin, gelecek yil düzenlenecek Uluslararasi Findik Konseyi'nde yayimlanacagini sözlerine ekledi.
Findigi Kurutmak Için Makineli Sisteme Geçis Önerisi
Findik Arastirma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar: '20172019 yillari arasinda gida mühendisleri arkadaslarimiz makine ile güneste kurutmanin performansini kiyasladilar. Günes altinda ve makinede kurutulan findiklar arasinda kalite farki bulunmadigini belirledik'