Findigin Ekonomik Degeri Artacak

Findigin Ekonomik Degeri Artacak

Düzce’de findik üreticilerine destek vermek amaci ile gelistirilen proje çerçevesinde findik üretimi yapan çiftçiler mikro isletmelere dönüstürülecek.

Düzce’de üretimi yapilan findiklarin çiftçiler tarafindan mikro isletmeye dönüstürülmesi için Düzce Ticaret ve Sanayi Odasi, Tarim ve Orman Il Müdürlügü ve Düzce Üniversitesi isbirliginde bir proje hazirlandi. Proje çerçevesinde üreticilere kirma, ayiklama, kavurma, ambalajlama ve findik ezmesi yapilabilecek mikro isletmeler konusunda bilgilendirmelerde bulunulacak. Ayrica Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nde proje çerçevesinde Findik Dönüsüm Merkezi açildi.

“Yüksek katma deger elde edebiliriz”

Findik üreticileri için önemli bir proje oldugunu vurgulayan Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Bugün ilk adimini atacagimiz findik dönüsüm merkezi Düzce’mizde findik isi ile ugrasan, findik ticareti ile ugrasan hemen herkes açisindan inaniyorum ki yeni bir pencere, yeni bir vizyon açacaktir. Findigi dalindan topladigimiz hali ile degerlendirirsek 50 lira, kavurursak 150 lira, endüstriyel olarak islersek 550 lira. Hesap böyle. Bu anlamda çiftçimizi isletme haline döndürebildigimiz ölçüde daha müreffeh kilabiliriz, memleketimiz açisindan daha yüksek katma deger elde edebiliriz. Bu mikro ölçekte ilk adim olacaktir. Buradan alacagimiz zemin, buradan yakalayacagimiz firsatlar belki tüm çiftçilerimiz tarafindan fabrikatör olma, isletmeye dönme imkani vermese de islerinde kendilerini farklilastirabilen, o vizyonu yakalayabilen, dünyaya açilma mütesebbis ruhlu insanlar açisindan oldukça güzel bir modeli olusturacaktir” dedi.



“Model fabrika kuruyoruz”

Projeyi Düzceli çiftçiler için hazirladiklarini dile getiren Düzce Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Erdogan Biyik da, “Kurmus oldugumuz model fabrikamizda findik kirma, ayiklama, kavurma, ambalajlama ve findik ezmesine dönüstürme islevlerini yapabilecek 12 makine bulunuyor. Bu model fabrika ile üreticiler, büyük emeklerle ürettikleri findiklarini katma degerli ürünlere dönüstürebilecek. Burada model fabrika kuruyoruz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Findik Dönüsüm Merkezi hizmete açildi. Merkezde bulunan makineler ve findiga dair arastirmalarin yapilacagi laboratuvarda incelemelerde bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile