Fındık Ağaçlarını Domuzdan Korumak İçin Bağlıyorlar

ORDU - EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye'nin önemli fındık üretim alanlarına sahip Ordu'da bazı fındık üreticileri, domuzdan zarar gören mahsullerini ağaçlara bağladıkları iple koruyor.

Bu yıl az rekolte beklentisine karşın ihracatta rekor kıran fındığın dalda korunması için üreticiler hem hava şartlarına hem de zaman zaman fındık ağaçlarına büyük zarar veren yabani hayvanlara karşı önlem almak zorunda kalıyor.

Kabadüz ilçesine bağlı Dişkaya köyünde, fındık bahçelerine giren yaban domuzları ürüne zarar vermeye başladı.

Bunun üzerine domuza karşı önlem almak isteyen vatandaşlar, fındık ağaçlarını iple bağladı. Bu önlemle fındık ağacını eğemeyen domuz, ürüne zarar veremiyor.

Köy muhtarı Adem Dişkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık bahçelerinin domuzdan zarar gördüğünü söyledi.

Fındığın kendileri için çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Dişkaya, şunları kaydetti:

"Bizim tek bir ürünümüz var, o da fındık. Bahçelerimize giren domuz, fındığa büyük zarar veriyor. Ürünüzümüzü de kurtarmak için fındık ağacını bağlama yöntemiyle çözüm bulmaya çalıştık. Fındık dallarını bir araya getiriyoruz ve iple bağlıyoruz. Fındık ağaçlarını bağladığımızda da domuz dalları eğemiyor. Bu şekilde ürün zarar görmemiş oluyor. Benim gibi köy halkı da domuzla bu şekilde mücadele ediyor. Bunun dışında alabileceğimiz farklı bir önlem ya da formülümüz yok."

-"Birçok yöntem denedik ama daha başarılısı yok"

Fındık bahçesi zarar gören üreticilerden Halil Başköy ise köy içerisindeki fındık bahçelerinin büyük bir bölümüne domuz girdiğini belirterek, fındık ağaçlarının bir araya getirildiğini ve iple bağlanarak önlem alındığını dile getirdi.

Adil Yılmaz da ürünleri korumak için birçok yöntem denediklerini ancak ağaçların iple bağlanmasının daha başarılı olduğunu anlattı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile