CEM ALI KUS - Düzce Üniversitesi (DÜ) bünyesinde kurulan Findik Uygulama ve Arastirma Merkezi, bölgenin en önemli tarim ürünlerinin basinda gelen findikta verimin desteklenmesi için bilimsel çalismalar yürütüyor.
Faaliyete haziran ayinin basinda geçen merkez, yerel ve ulusal olarak findik üretimiyle ilgili sorunlari ve çözüm yöntemlerini arastirarak öneriler sunmayi, findigin üretim olanaklarini artirarak dogal florasini canli tutmayi, yeni çogaltma tekniklerini uygulamali olarak yörede findik üretimiyle ugrasan kisi, kurum ve kuruluslara ögretmeyi amaçliyor.
Bölgede ihtiyaç duyulan anaç-kalem ve asili fidan ihtiyaçlarini karsilamada yardimci olmayi da hedefleyen merkez, kisi, kurum ve kuruluslarla is birligi içerisinde findik üretiminin bilimsel yöntemlere ve piyasanin kalite kriterlerine uygun sekilde yapilmasina, ayrica bilimsel egitim programlariyla teknik personel, ögrenci, çiftçi gibi kisilere destek veriyor.
Findik türleri ve çesitleri üzerinde de arastirmalarina baslayan merkez, Türkiye'de kaç ticari findik çesidi bulundugunu genetik olarak listeleyecek.
- "Modern findik tarimi için üreticiye yönelik uygulamali çalismalar yapacagiz"
Merkezin Müdürü ve DÜ Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Semsettin Kulaç, AA muhabirine, merkez kurulmadan önce yaklasik 10 yildir üniversite içinde bulunan iki serada findik türleri ve verimi üzerine çalismalar yaptiklarini söyledi.
Kulaç, 14 ticari findik çesidini 4 farkli asi yöntemiyle 3 farkli zamanda 2 yil tekrarli asilayarak asi uyumlarini arastirdiklarini dile getirerek, sunlari kaydetti:
"Bu arastirmalardan olumlu sonuçlar aldik. Asi basarisi çok yüksek olan 3 türümüz var. Bunlar çakildak, Yomra sivrisi ve Giresun yaglisi. Hangi dönemlerde yapilan asilarin daha basarili olabilecegini arastiriyoruz. Mart, nisan ve mayista asilama yaptik. Findik kalemlerinin de soguklama süresine ihtiyaci oldugunu tespit ettik. Ne kadar soguk hava deposunda beklerse basari o kadar yüksek oluyor. Mayis ayindan sonra kalemler enerjilerini kaybediyor, asi basari oranlari düsmeye basliyor. Bu da mayista bile uygun kosullarda kalemler saklanabilirse asi yapilabilecegini gösteriyor."
Akçakoca'daki ana merkezde ise modern findik tarimi için üreticiye yönelik uygulamali çalismalar yapacaklarini aktaran Kulaç, su ifadeleri kullandi:
"Merkez binamiz orasi olacak ama arastirma alanlarimiz üniversitemizin içindeki seralar olacak. Merkez, mevcut findik bahçelerinin verimini artirmaya yönelik çalismalar yapacak. Modern findik tarimi yapilabilecek bahçeler kuracagiz. Yasli bahçelerden talep gelmesi halinde onlari gençlestirirken en yüksek verimi nasil elde edebiliriz ona bakacagiz. Hangi çesitler hangi yörelerde daha verimli oluyor, onun arastirmasini yapacagiz. Arazi yüksekligine göre bilimsel çalismalar yapip findik için en uygun çesitleri tavsiye edecegiz. Bunlari arastirip üreticiye faydali olmaya çalisacagiz."
Kulaç, Türkiye'nin findik üretiminde lider oldugunu, bilimsel çalismalarla da sektörün kalbi konumuna gelebilecegini sözlerine ekledi.
Findik Arastirma Merkezi Bilimsel Çalismalarla Verimin Desteklenmesine Katki Saglayacak
Düzce Üniversitesi Findik Uygulama ve Arastirma Merkezinde, bölgenin en önemli tarim ürünlerinin basinda gelen findigin üretim olanaklarini artirarak dogal florasini canli tutmak, yeni çogaltma tekniklerini uygulamali olarak yöredeki kisi, kurum ve kuruluslara ögretmek amaciyla çalismalar yapiliyor Merkezin Müdürü Semsettin Kulaç: 'Merkez, mevcut findik bahçelerinin verimini artirmaya yönelik çalismalar yapacak. Hangi çesitler hangi yörelerde daha verimli oluyor, onun arastirmasini yapacagiz. Arazi yüksekligine göre bilimsel çalismalar yapip findik için en uygun çesitleri tavsiye edecegiz. Bunlari arastirip üreticiye faydali olmaya çalisacagiz'