HAYATI AKÇAY - Karadeniz Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (KFMIB) Yönetim Kurulu Baskani Edip Sevinç, 2021-2022 findik ihracatindan çok daha umutlu olduklarini belirterek, "Piyasada olusan mevcut sartlar bu tahminimizi kuvvetle dogrulamaktadir." dedi.
Sevinç, AA muhabirine, 1 Eylül 2020'de baslayan 2020-2021 findik ihracat sezonunun 31 Agustos 2021 itibariyla sona erdigini animsatti.
Baslangiçta iyi geçmemesine ragmen son aylardaki toparlanmayla sezonu hedefe yakin tamamladiklarina isaret eden Sevinç, olusan rakamlarin memnuniyet verici oldugunu dile getirdi.
Yeni findik ihracat sezonunun 1 Eylül 2021 itibariyla basladigini kaydeden Sevinç, "2021-2022 findik ihracatindan çok daha umutluyuz. Piyasada olusan mevcut sartlar bu tahminimizi kuvvetle dogrulamaktadir. Bu nedenle hem tonajda hem de dövizde yüksek bir ihracat bekliyoruz." diye konustu.
Bu durumun en basta üreticiler için çok iyi olacagini belirten Sevinç, "Ülkemizin net ihracat girdisi olan findik ihracatinin genel bütçeye katkisinin daha da artacagina inaniyoruz." dedi.
Edip Sevinç, tüm ihracatçilarin yeni sezon için çok heyecanli oldugunu ifade ederek, "Ihracatçi heyecanli olmazsa bu is bu zorluklara ragmen yapilamaz. Bizlerin heyecani her zaman için vardir. Bizler bu konuda son derece iyi niyetliyiz. Çok umutluyuz. Hep birlikte de basaracagiz insallah." degerlendirmesinde bulundu.
Yeni sezonda geleneksel pazarlarin disina çikmak istediklerini dile getiren Sevinç, söyle konustu:
"Findik Tanitim Grubu da bunun için kurulmustu. Simdi bu süreci Türkiye Tanitim Grubu sürdürüyor. Bizim geleneksel pazarda bir sorunumuz yok. Almanya, Fransa, Italya gibi ülkeler zaten bizim ana pazarimiz. Ama bizim hedef ülkelerimiz var. Basta Çin olmak üzere. Bunun disinda diger hedef ülkelerimiz Rusya, Hindistan, Brezilya ve Japonya. Buralarla ilgili çalismalarimiz çok yogun sekilde devam ediyor."
Sevinç, özellikle Çin'e yapilan ihracatta çok iyi bir ivme yakaladiklarina dikkati çekerek, salgin nedeniyle bu ülkeye yapilan ihracatta yavaslama oldugunu ancak umutlarinin sürdügünü söyledi.
Türk findiginin kalitesinin asla tartisilmayacagini vurgulayan Sevinç, "Allah findik yetismesi için en güzel florayi bu ülkeye bahsetmis. Bu çok büyük bir nimet. Ama ihracat, fiyat ve tedarik zinciri de son derece önemli konular. Bunlari da göz ardi edemeyiz." diye konustu.
Findik Ihracatçisi Yeni Sezondan Umutlu
Karadeniz Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Edip Sevinç: '20212022 findik ihracatindan çok daha umutluyuz. Piyasada olusan mevcut sartlar bu tahminimizi kuvvetle dogrulamaktadir. Bu nedenle hem tonajda hem de dövizde yüksek ihracat bekliyoruz' 'Bizim geleneksel pazarda bir sorunumuz yok. Almanya, Fransa, Italya gibi ülkeler zaten bizim ana pazarimiz. Ama bizim hedef ülkelerimiz var. Basta Çin olmak üzere. Bunun disinda diger hedef ülkelerimiz Rusya, Hindistan, Brezilya ve Japonya. Buralarla ilgili çalismalarimiz çok yogun sekilde devam ediyor'



















