Fındık Üreticileri, 'Domuz Savar' Sayesinde Nöbetten Kurtuldu

Düzce'de dağ köylerindeki fındık üreticileri, mahsüllerini domuz istilasından korumak için sıkışan gazın patlaması sonucu çalışan domuz savar sistemiyle gece nöbetinden kurtuldu.

Fındık bahçelerini talan eden yaban domuzlarının tek gecede 50 kilograma kadar kabuklu fındık tüketmesi, üreticileri alınterini korumak için farklı teknikler kullanmaya yöneltiyor.
Bahçelerin kenarlarına renkli poşet ve CD-ROM asan üreticiler, aynı zamanda sıkışan gazın patlaması sonucu çalışan domuz savar sistemini kullanıyor.
Beyköy beldesindeki Samandere mevkisinde fındık bahçesi bulunan Davut Türkoğlu (56), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sistem sayesinde domuzların istilasından korunduklarını söyledi.

Önceden mahsulün çoğuna zarar veren domuzların bu sistem sayesinde bahçelerine yaklaşmadığını anlatan Türkoğlu, "Daha önceleri geceleri burada barakada yatıp domuz beklerdik ve gece bahçe içerisinde gezerdik. Sonra ismini 'bom' koyduğumuz bu sistemi kurdum. Bahçe etrafına astığımız zil ve renkli bezleri, ayrıca ses ve ışık yansıması yapan nesneleri astık, rahatım artık. 3-4 yıldır geceleri gelip kalmıyorum" diye konuştu.

Türkoğlu, sistemin dakika ayarlı olduğuna işaret ederek, "Dakikasını ayarlayabiliyorum, 2-3-5-10 dakika seçenekleri var. Bahçeye gelen hayvanlardan korunmak için zil ve renkli bezleri astım. Hayvan onları göründüğü zaman bahçede insanların olduğunu sanıyor. Çok faydası var. Hatta her ihtimale karşın akşamları bir kaç saatliğine beklemek ve domuz gelirse kovalamak için ağacın üzerine kule yaptım."
Bölgenin en ciddi gelir kaynağının fındık olduğunu dile getiren Türkoğlu, bölgede fındıktan sonra en önemli gelirlerinin orman ürünlerinden sağlandığını kaydetti.

Türkoğlu, mahsüllerini korumak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatarak, "Domuzlara karşı bu önlemleri almazsak bir iki yıl içinde ürünlerin tamamı biter" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile