Fındık fiyatlarının açıklanmasının ardından fındık üreticilerinden gelen tepkiler kamuoyuna yansıdı. Fiyatlardaki düşüşe tepki gösteren fındık üreticilerinin tarlaya girmeyi bırakacağı konuları da gündeme geldi. Bu kapsamda fındık üreticileri, Türkiye’ye yaklaşık yıllık 2,5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığın açıklanan fiyatının maliyeti karşılamayacağı belirtilerek zararın giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu.
KDK’ya yapılan başvuruda, Türkiye’de 600 bin ailenin doğrudan, 1,5 milyon ailenin ise dolaylı geçim kaynağı olan fındığın, dünyada üretiminin yüzde 75’ini, ticaretinin de yüzde 85’ini Türkiye’nin karşıladığını, yüzde 90’ının ihraç edildiğini ve dünya fiyatının belirleyicisi olduğunu, bu nedenle fındığın Türkiye’nin petrolü olduğunu belirtildi.
Rekoltenin düşük olduğu yıllarda ihraç fiyatlarının 15-16 dolarlara kadar çıktığını, döviz girdisinin 2,5 milyar doları bulduğunu ve ürünü 22 TL seviyesine kadar satabildiklerini belirten üreticiler, buna rağmen 2017 sezonunun başladığı bugünlerde ihraç fiyatlarının 5,5 dolara düştüğünü, satış fiyatının ise 9 TL’ye gerilediğini bu nedenle üreticinin mağdur olduğunu bildirerek zararın ve mağduriyetin giderilmesi talebiyle KDK’ya başvurdu. Fındığın alıcı pazarı olan Avrupa’da talep elastikiyeti olmadığını, fiyatın düşük olduğunda Türkiye’nin daha çok mal satıyor anlamına gelmediğini belirten başvurucu, mevcut duruma süratle müdahale edilmediği takdirde milyonlarca kişinin mağdur olacağını, döviz girdisinin 1 milyar dolar azalarak 1,5 milyar doların altına ineceğini, ihraç miktarının ise artmayacağını ve kamunun da zarara uğrayacağını bildirdi. Ayrıca başvurucu, devletin arz fazlası fındığı TMO veya başka bir kuruma aldırmasını ya da fiyatın arttırılmasını istedi.
Fındık Üreticileri Fiyatlardaki Düşüş Nedeniyle KDK'ya Başvurdu
Fındık fiyatlarındaki düşüşe tepki gösteren üreticiler, bu konudaki mağduriyetin giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu.