Fındık Üreticilerine Tarım Sigortası Uyarısı

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin fındık için iyi olmadığını belirtti.

Güngör, yaptığı açıklamada, fındık üreticieri için 2014 yılının mevsim şartları nedeni ile tehlikeli bir yıl olduğunu ifade ederek, üreticileri tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.
Hava sıcaklığının normalin üzerinde olmasının fındık çiçeklerinin erken açmasına neden olduğuna işaret eden Güngör, "Bu yıl ocak ve şubat ayları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bölgemizde yetiştiriciliği fazla yapılan fındık için bu durum büyük bir risk oluşturuyor çünkü mevsim normallerinin üzerinde yaşanılan sıcaklık fındığın vaktinden erken çiçek açmasına sebep oluyor" dedi.

Fındık çiçek açtıktan sonra havanın soğumasının ürüne zarar verdiğini belirten Güngör, şunları kaydetti:
"2013 yılının aralık ayından itibaren hava sıcaklıkları hiç beklemediğimiz şekilde devam ediyor. Bu durumda üreticilerimizin de dikkatli olması gerekiyor, yani herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları ve mağdur olmamaları için üreticilerimizin devlet destekli tarım sigortası TARSİM yapmalarında yarar görüyoruz. Eğer hava sıcaklıkları bu şekilde devam ederse bir sorun olmaz fakat ilerleyen zamanlarda hava sıcaklığında yaşanacak düşüşler bu ayalarda uyanan, erken çiçek açan fındık çiçeklerinin zarar görmesine neden olur bu sebepten dolayı üreticilerimizin tedbir almalarında yarar görüyorum. Daha önceki yıllarda tarım sigortası yaptıran üreticilerimiz, 'daha önce yaptırdık ne oldu' diye düşünmesinler çünkü bu yıl tehlikeli bir yıl olarak gözüküyor. Bölgemizde bir diğer üretimi yapılan şeftali biraz daha geç çiçek açan bir meyve olduğu için henüz bir çiçeklenme yok fakat onun için de risk devam ediyor. Eğer hava sıcaklıklarında düşüş olmazsa şeftali meyvesi de erken çiçek açabilir hatta ziyaret ettiğimiz bazı bahçelerde çiçek açan erikler var. Bu tarz ürünlerin çiçekleri soğuğa dayanamaz, üreticilerimizin doğal afete yapabileceği bir şey yok fakat mağdur olmamaları için gereken önlemlerin alınması gerekir. Bölgemizde yağış miktarı da mevsimin altında fakat bunun şuan için zarar vereceği bir ürünümüz yok fakat nisan ve mayıs ayları da bu şekilde olursa ürünün azalmasına neden olabilir şu an için kuraklığın bir zararı yok."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile