Giresun Ziraat Odası (GZO) fındık üreticilerini, Mayıs ayında zararlılarla mücadele etmeleri hususunda uyardı.
GZO‘dan yapılan yazılı açıklamada, tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlılarının da, ürüne zarar vermeye başladıklarına dikkat çekildi. Mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmesi istenilen açıklamada,"Bir çiftinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan Fındık Kurdu ile mücadele danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır. Bunun için, sabahın erken saatlerinde dallar 3x3,5 metre boyutunda beyaz bir beze silkelenerek Fındık Kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az 3 ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır." denildi.
Açıklamada, Fındık Kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da, gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaçlar kullanılması tavsiye edilerek, şunlar aktarıldı: "İlaçlama ocağın tacını aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır. Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru ilk yarısındaki gibi (Mart ayında) uygulanır."
Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübrelerin, Mayıs- Temmuz ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa uygulandığı ifade edilen açıklamada, ilk uygulamanın bu ayın sonlarına doğru başlanılması tavsiye edildi. Açıklmaada, ilaçlama yapılan bahçeye belli bir süre hayvan sokulmamalı ve bahçedeki meyveler iyice yıkanmadan kesinlikle yenmemesi uyarısında bulunuldu.
Fındık Üreticisine Zararlı Uyarısı
Giresun Ziraat Odası (GZO) fındık üreticilerini, Mayıs ayında zararlılarla mücadele etmeleri hususunda uyardı.