Angin, yaptigi yazili açiklamada, hasat edilen findiklarin patozlama islemi sonrasi findik zurufunun atik olarak ortaya çiktigini belirtti.
Can ve mal güvenligi açisindan araç yollarinda zuruflarin yigin halinde birakilmamasi gerektigine dikkati çeken Angin, patozlama islemi sonrasi findik zuruflarinin uygun yerlere nakledilmesi, yangin riski ve çevre kirliligi açisindan yakilmamasi gerektigini aktardi.
Kompost yönetimiyle zuruflarin dogal gübre haline dönüstürülmesinin mümkün oldugunu ifade eden Angin, sunlari kaydetti:
"Findik zurufu, olgunlasmadan gübre amaçli findik bahçelerimizde kullanilmamalidir. Zira bu durumda külleme hastaligi etmenine kislama ortami olusturmakta, ayrica aflatoksin olusumunu artirmaktadir. Degerli bir organik madde kaynagi olan findik zurufunu kompost yaparak findik ve sebze bahçelerimizde dogal gübre olarak kullanabiliriz."
Angin, bu islem için zurufun yigin yaparak bolca islatilmasinin ardindan kat kat sönmemis kireç ilave ederek en az 6 ay olgunlasmasini ve pismesini saglamasi gerektigini belirterek, bu sekilde zurufta bulasik olan hastalik etmeni mikroorganizmalarin da yok olacagini ifade etti.
????
Findik Zurufunun Dogal Gübre Haline Dönüstürülmesi Tavsiyesi
Giresun Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Angin, degerli olan findik zurufunun (dis yesil kabugu) kompost yapilarak findik ve sebze bahçeleri için dogal gübre olarak kullanabilecegini bildirdi.