Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Özkutlu tarafından gerçekleştirilen ve Ulubal Bor Araştırma Enstitüsü (BORENM) tarafından 182 bin TL ödenekle desteklenen çalışmada Ordu ve Samsun bölgesinde fındığın bor ile beslenmesi ve bor’lu gübreleme yöntemleri uygulanması için başlatılan araştırmanın 32 ay süreceği belirtildi.
Doç. Dr. Özkutlu yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık bitkisinin gübrelenmesinin geleneksel yöntemlere ve alışkanlıklara bağlı olarak yapıldığını belirtti.
Bor eksikliği gözlenen fındıkta elde edilen boş meyve sayısının artış gösterdiğini dile getiren Özkutlu, “BOREN tarafından 32 ay boyunca desteklenecek bu proje kapsamında, bölgedeki fındık bahçelerinden toprak ve yaprak örneklemeleri alacağız. Böylece toprak ve bitki örneklerinin bor durumu tespit edilerek borlu gübrelerin fındığın verim ve kalitesi üzerine olan etkisi ortaya konulacaktır” dedi.
Bilindiği gibi daha önce yapılan araştırmalarda, borun gübrenin bileşimindeki fosfat, azot, magnezyum gibi maddelerin toprakta çözünürlüğünü kolaylaştırdığını ortaya çıkmış, borlu gübre kullanımının ürün verimini yüzde 18-35 oranında arttırdığı belirlenmişti.
Erzurum'da Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hayvanların temel besin maddesi olan yonca bitkisi veriminin borlu gübre sayesinde yüzde 30 arttığı, Konya’da yapılan bir başka araştırmada ise borlu gübrenin buğday verimini yüzde 35 oranında arttırdığı ortaya çıkmıştı .
Fındıkta Borlu Gübreleme Araştırması
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi, bölgenin en önemli tarım ürünü fındığın kalitesinin ve veriminin artırılması amacıyla ‘fındıkta borlu gübreleme’ yöntemlerinin belirlenmesi için bir çalışma başlattı.