Alaplı ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rafet Yılmaz, mevsim olarak kireçleme zamanının başladığını ve kışlık gübreleme işlemlerinin doğru bir yöntemle yapılması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, bazı üreticilerin toprak analizi yaptırmadan, fındık ocağının tamamını içine alan kireçleme yaptığını belirterek, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu kaydetti.
Fındık bahçelerinin toprak analizleri sonucuna göre kirece ihtiyacı olup olmadığı, ne kadar kireç verilmesinin tespit edilmesi gerektiğini ifade eden, "Toprak analizi yapmak çok önemlidir. Çünkü toprak asitliği PH uygun olan bahçelere kireçleme yapmak, toprağın yapısını bozacağı gibi fındığın fazla kireçten zarar görmesine de sebep olur. Kireçleme işlemi 2-3 yılda bir toprak analizi yapılarak ihtiyaç olduğu takdirde tekrarlanmalıdır. Fındık için genelde Kasım-Aralık aylan kireçleme için uygundur. Kesinlikle ocak içerisine kireç atılmaz Kireçleme, dal uçları altındaki 40-50 santimlik bant şeklindeki halkaya muntazam serilip, mümkün olduğu kadar toprak derinliğine çapalanmak suretiyle yapılır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise; bahçeye tavsiye edilen kışlık gübre ile kirecin aynı anda verilmemesidir” diye konuştu.
Fındıkta Kireçleme Önlemleri
Alaplı ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rafet Yılmaz, fındık bahçelerinde kireçleme ve kışlık gübreleme işlemlerinin doğru bir yöntemle yapılması gerektiğini söyledi.