Findikta 'Külleme Ve Kozalak Akari' Tehdidi

Findikta 'Külleme Ve Kozalak Akari' Tehdidi

Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde üreticilerin önemli geçim kaynaklarindan biri olan findiktaki tehlike olan ‘kozalak akari’ ve ‘külleme hastaligi’ ile mücadele ile verim ve kalitenin arttirilacagi belirtiliyor.

Findigin meyve, yaprak ve sürgün gözlerini tahrip ederek ekonomik kayiplara neden oldugu bilinen kozalak akari ile findik bitkisinin en önemli hastaliklarindan olan külleme hastaligina karsi kimyasal mücadele nisan ayinin ortalarinda basliyor. Üreticiler, hastalik ve zararlilara karsi mekanik mücadele sürdürürken, diger taraftan kimyasal ilaçlama yoluyla bahçelerinde uygulamalar da yapiyor.

“Bölgemizde 6-7 yildan bu yana külleme görülüyor, zarari ciddi boyutta”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bölgede yaklasik 7 yildir görülen küllemenin ciddi zararlara yol açtigini söyledi.

Soydan, “Özellikle yeni dogan findik yapraklarindan baslayarak daha sonra büyüyerek, findigi dogduktan sonra findik çotanaklarina dogru küllemeler devam ederek zarar veriyor. Üreticilerimiz 6-7 yil önce ciddi bir mücadeleye basladi.

Çiftçilerimize verdigimiz bilgiler ve alanlarda uygulamali çalismalarimiz ile son yillarda mücadelenin ciddi sekilde arttigini gördük. Bu mücadelenin de önemli derecede olumlu sonuçlarini da aldik. Çünkü findikta ilk yillarda basladiginda yapraklarinda külleme baslayarak, beyaz bir tabaka olusturdu, findik yapraklarinin oksijen almasini önleyerek, çürümelere ve dökülmelerine neden oldu” diye konustu.



“Ciddi rekolte kayiplari yasandi”

Külleme hastaligi ile birlikte yine bölgede etkili olan kozalak akarinin da rekolte kaybi ile kalite düsüklügüne neden olduguna deginen Soydan, “Özellikle sahil kesimlerinde külleme daha çok görüldü.

Bununla ilgili yapilan mücadeleler suanda önemli sonuçlar veriyor. Nisan ayinin ortalarinda ilk müdahalenin yapilmasi lazim. Bu konuda hem ziraat odalarimiz, hem de tarim müdürlüklerimiz ile birlikte üreticilerimize gerekli bilgilendirmeleri veriyoruz. Bununla birlikte kozalak akari da findik için bir zararlidir. Özellikle sonbahar mevsiminde baslar ve findigin uç kisimlarinda olusur. Ilk mücadele ocak aylarinda el ile yapilan mekanik mücadeledir. Ancak bugünlerde devam eden kozalak akari özellikle dogan findik filizlerinde ciddi zarar olusturuyor, dallari kurutarak verim kaybina yol açiyor. Bununla ilgili de yapraklar açtiktan sonra nisan sonu, mayis basi olmak üzere bir haftalik mücadele süresi var, bu süreçte kimyasal mücadele yapilmasi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile