Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındıkta lisanslı depoculuğa geçilmesi çalışmalarına ilişkin, 'Fındığı koruyacak başka bir sistem olmadığı için tüm fındığın lisanslı depolar üzerinden işlem görmesini özendirmemiz lazım.' dedi.
Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisanslı depoculuğun 'çiftçinin sigortası' olacak şekilde desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Fındık üreticilerinin lisanslı depoculuğa ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başaran, 'Çalışmaların daha net olması ve çiftçinin ürününü lisanslı depoya getirmesi için lisanslı depoculuğun net ifadeler ile daha anlaşılır ve içi dolu durumda çiftçiye sunulması gerekiyor. Fındığın depoya getirilmesini özendirecek ve teşvik edecek argümanların ortaya koyulması lazım.' diye konuştu.
Lisanslı depoların, bölge üreticisi için bir alışkanlık olmadığına dikkati çeken Başaran, 'Lisanslı depoculuğun alışkanlık haline getirilmesi lazım. Çiftçi desteklenmeli ve fındığını depoya koyması için somut adımların atılmalı. Fındığı koruyacak başka bir sistem olmadığı için tüm fındığın lisanslı depolar üzerinden işlem görmesini özendirmemiz lazım. Aksi halde 3-5 yılda bir ihtiyaç duyulacağı için şu an öngörülen durum gerçekleşmeyebilir.' ifadelerini kullandı.
Başaran, lisanslı depoculuğun 'devletin fındık alması' olarak değil, emanete giden fındığın önüne geçmek için yapılan bir çalışma olduğunun bilinmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
'Oluşturulacak lisanslı depolar, fındığını bekletmek isteyen çiftçiler için dizayn ediliyor. Burada üretici, fındığını daha sağlıklı ve güvenilir ortamda, kayıt ile bekletecek. Bu çalışma 'devlet fındığı alacak' anlamına gelmiyor. Bu yüzden fındığın lisanslı depoya gelişini sağlamak için özendirici ve teşvik edici çalışmaların yapılması gerekiyor.'
Fındıkta Lisanslı Depoculuk Çalışmaları
UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran: 'Fındığı koruyacak başka bir sistem olmadığı için tüm fındığın lisanslı depolar üzerinden işlem görmesini özendirmemiz lazım'.