Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, rekolte tahmin çalışmalarının sonlandığını belirterek, 'Doğu ve Batı Karadeniz'deki külleme hastalığı ile Amerikan Beyaz Kelebeği zararı göz ardı edilmemeli. Bunları düşünecek olursak, rekoltenin en az yüzde 20 kayıpla gerçekleşeceği ortadadır.' dedi.
Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziraat odaları tarafından hazırlanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilen verilerin rekolte değerlendirmesinde tahminler yapılırken bazı hususların dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Rekolteyle ilgili her ne kadar çalışma yapıldıysa Doğu ve Batı Karadeniz'deki külleme hastalığı ile Amerikan Beyaz Kelebeği zararının gözardı edilmemesi uyarısında bulunan Başaran, 'Bunları düşünecek olursak, rekoltenin en az yüzde 20 kayıpla gerçekleşeceği ortadadır. Üreticimizin tahminleri ise yüzde 25-30 arasındadır.' diye konuştu.
- 'Kesinlikle müdahale alımı yapılmalı'
Başaran, beklenen rekoltenin üzerinde açıklama yapıldığı takdirde acilen müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, 'Rekolte ortalamanın üstündeyse kesinlikle müdahale alımı yapılmalıdır. Müdahale alımı olmaz ise zaten tekelleşmeden bahsediliyor, fiyatlar anormal şekilde geri gelecek ve üreticiyi koruyacak bir sistem olmayacaktır.' değerlendirmesini yaptı.
Fındıkta fiyat düşüşünün önüne geçilmesi için bazı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkati çeken Başaran, konuşmasını şöyle tamamladı:
'Fındıkta artık düşüş olmaması gerekiyor. Bugün TMO ve Lisanlı Depoculuk acilen devreye girmelidir. Üretici panik halinde. Üretici rahatlatılmalı ve piyasa regüle edilmeli. Bu yapılmazsa çiftçimiz alıcılarla baş başa kalacaktır. Alıcıların istediği olacaktır. Rekolte açıklamasıyla devletin sahip çıkacağını açıklaması lazım. Sadece illerde değil, fındık rekoltesinin yüksek olduğu her ilçede lisanslı depo açılması gerekir.'
Fındıkta Rekolte Çalışmaları
UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran: 'Doğu ve Batı Karadeniz'deki külleme hastalığı ile Amerikan Beyaz Kelebeği zararı göz ardı edilmemeli. Bunları düşünecek olursak, rekoltenin en az yüzde 20 kayıpla gerçekleşeceği ortadadır'