Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi

TRABZON - Trabzon Ticaret Borsasının , il genelinde uygulamaya karar verdiği "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi"nin, Giresun'da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü kontrolünde gerçekleştirileceği bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, meclis başkanı Mehmet Cirav ile yönetim kurulu başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu'nun hafta başı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yaptıkları görüşme sonrasında "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi"nin ön hazırlıklarına başlandığı belirtildi.

Bakanlık tarafından Giresun'da bulunan Fındık Araştırma İstasyonuna talimat verilerek, Ticaret Borsası koordinasyonunda başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere fındıkla ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılarak projenin desteklenmesinin istendiği ifade edilen açıklamada, bu kapsamda Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı başkanlığındaki 3 kişilik uzmanlardan oluşan heyetin Trabzon'a gelerek Mehmet Cirav ve Şükrü Güngör Köleoğlu ile proje hakkında bir toplantı yaptıkları kaydedildi.

Açıklamada, hazırlıklarına başlanan proje kapsamında, bahçelerin kiralanıp bunlarda yeniden dikim, gençleştirme, toprak bakımları gerçekleştirileceği, fındık üreticilerine yönelik toplantılar düzenlenerek bilgilendirmeler yapılacağı bildirildi.

Gökhan Kızılcı, kuruluş olarak verim ve kalitenin arttırılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Borsanın böyle bir çalışmaya hem de Trabzon gibi verimin gittikçe düştüğü bir yörede öncülük etmesi önemlidir. Bu alanda kısa, orta ve uzun vadeli projeleri hayata geçirebilirsek Trabzon'da dekarda 70-80 kiloya kadar düşen verimi 200 kilonun üzerine rahatlıkla çıkarabiliriz. Bunun için de fındık bahçelerinin yeni dikim sistemlerini de kullanarak tesisi, gençleştirilmesi, toprak analizleri yapılabilir, üreticiler de görsellikler yaratılarak eğitilebilir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile