Findikta Zirai Don Ile Mücadele Uyarisi

Findikta Zirai Don Ile Mücadele Uyarisi

Findikta zirai don riskinin en yüksek oldugu mart ayi için uyarida bulunan Çarsamba Ticaret Borsasi (ÇTB) Yönetim Kurulu Baskani Kazim Yilmaz, "Üreticilerimiz ilkbaharda yasanabilecek don olaylarina karsi bahçelerini gözlemleyerek ve iklim verilerini de dikkate alarak tedbirlerini almalidir. Aksi durumda sarf ettikleri emek ve masraflarin karsiliginda yetersiz mahsul riski ile karsi karsiya kalabilirler" dedi.

Tarim ürünlerini don olayindan korumak için çok çesitli yöntemler uygulandigini, tek bir yöntemle önlem alinabilecegi gibi, gereken durumlarda birkaç yöntem birlikte uygulanarak don olayinin zarar yapmasi önlenebilecegini vurgulayan Baskan Yilmaz, “Findik, Karadeniz Bölgesi’nde stratejik konuma sahip en önemli üründür. Tüm bitkilerde oldugu gibi findikta da sikça yasanan yetisme ortamindaki sicakligin sifir derecenin altina düsmesi ile don olayi meydana gelmektedir. Dona dogrudan etki eden ve son dönemlerde mevsim normallerinin üzerinde yasanan hava durumlari üreticiyi ve tüccari tedirgin etmektedir” diye konustu.



“Zirai don, 2024 mahsulünü etkileyebilir”

Samsun’da 2014 yili Mart ayinda meydana gelen zirai donun, findikta büyük oranda ürün kayiplari meydana getirdiginin altini çizen Baskan Yilmaz, “Maalesef dünyamizda yasanan iklim degisiklikleri nedeniyle kis aylarinda son yillarda sicakliklar yüksek seyretmektedir. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden bu sicakliklar findikta da bitkinin erken uyanmasina neden olmaktadir. Erken uyanan bitki ise soguklara karsi hassas hale gelmekte ve ilkbaharda meydana gelebilecek olan donlardan büyük oranda zarar görmektedir. Üreticilerimiz ilkbaharda yasanabilecek don olaylarina karsi bahçelerini gözlemleyerek ve iklim verilerini de dikkate alarak tedbirlerini almalidir. Aksi durumda sarf ettikleri emek ve masraflarin karsiliginda yetersiz mahsul riski ile karsi karsiya kalabilirler. Ciddi bir don ile karsi karsiya kalindiginda bu durum 2024 mahsulünü etkileyecek ve findik sektörü açisindan da olumsuz sonuçlar doguracaktir” seklinde konustu.



"Bahçelerde uygulanacak yöntemler don riskini azaltir"

Findik bahçelerini zirai dondan korumak için uygulanacak yöntemlerin don riskini büyük ölçüde azaltabilecegini ifade eden Yilmaz, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan, don zararindan tamamen koruyan ve ruhsati verilen herhangi bir ürün bulunmadiginin altini dikkatle çizdi. Yilmaz, “Samsun Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz ve Çarsamba Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüz, üreticiyi zirai don zararindan korumak için, bahçelerde alinabilecek tüm önlemleri üreticilerimize aktarmaya devam etmektedir. Üreticilerimiz bahçelerini don riskine karsi korumak adina Tarim ve Orman Müdürlüklerinin açiklamalarini ve önerilerini takip etmelidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile