Finlandiya Ve Isveç NATO'ya Üyelik Basvurusunu Yapti

Finlandiya Ve Isveç NATO'ya Üyelik Basvurusunu Yapti

Finlandiya ve Isveç NATO’ya resmi üyelik basvurusunu yapti.

Finlandiya’nin NATO Temsilcisi Klaus Korhonen ve Isveç’in NATO Temsilcisi Axel Wernhoff, Belçika’nin baskenti Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Korhonen ve Wernhoff, canli yayinda basvuru belgelerini Stoltenberg’e teslim etti. NATO temsilcilerinden basvuru belgelerini alan Stoltenberg yaptigi açiklamada, “Her ulusun kendi yolunu seçme hakki vardir. Siz de uzun demokratik süreçlerden sonra seçiminizi yaptiniz. Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilma taleplerini memnuniyetle karsiliyorum” dedi.

Her iki ülkenin de NATO’nun yakin ortaklari oldugunu belirten Stoltenberg, “NATO’ya üyeliginiz ortak güvenligimizi güçlendirecektir. Bugün yaptiginiz basvurular tarihi bir adimdir. Müttefikler NATO yolunda atacaginiz sonraki adimlari degerlendirecek” ifadesini kullandi.

Tüm ülkelerin ulusal güvenlik çikarlarinin dikkate alinmasi gerektigini vurgulayan Stoltenberg, “Tüm meseleler üzerinde çalismaya ve hizli sonuçlara ulasmakta kararliyiz. Geçtigimiz birkaç gün içinde müttefiklerin Finlandiya ve Isveç’in güvenligini taahhüt eden çok sayida açiklamasini gördük. NATO, Baltik Denizi bölgesinde zaten teyakkuzda. NATO ve müttefik kuvvetleri gerektigi gibi uyum saglamaya devam edecek” seklinde konustu.

NATO’nun genislemesi konusunda tüm müttefiklerin ayni fikirde oldugunu belirten Stoltenberg, “Hepimiz bir arada durmamiz gerektigi konusunda hemfikiriz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile