Yapı Kredi'den yapılan açıklamaya göre banka, finans sektöründe tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan FinTech şirketleri ve finans alanına odaklanan start-up'larla işbirlikleri gerçekleştiriyor.
Yapı Kredi'nin bu alanda bugüne kadar incelediği FinTech ve start-up firma sayısı binin üzerine çıktı.
Doğan, 2016 ilk çeyrek itibarıyla dijital bankacılıkta Yapı Kredi'nin pazar payının 14 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü kaydetti.
Yapı Kredi'nin fiziki para çekme-yatırma dışındaki tüm bankacılık işlemlerinin yüzde 89'unun dijital kanallar üzerinden gerçekleştirildiğini aktaran Doğan, 2016 yılı ilk çeyrek itibarıyla internet bankacılığı ve mobil bankacılıkta hem pazar paylarını hem de müşteri sayılarını artırdıklarını dile getirdi.
Doğan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) rakamlarına göre son 2 yılda sektörde dijital kanalları kullanmaya başlayan yaklaşık her 4 müşteriden 1'inin Yapı Kredi'yi tercih ettiğine işaret ederek, 'Türkiye'de ilk kez bilgisayarla işlem yapan, bankacılıkta ilk online uygulamayı hayata geçiren, ilk telefon bankacılığı işlemini gerçekleştiren banka olmanın sorumluluğu ile sektörün dijital dönüşümüne öncülük etmeye devam ediyoruz. Yapı Kredi olarak inovasyona verdiğimiz önem sayesinde her daim pazarda yenilikçi kalıyoruz. Hali hazırda kullanılan teknolojilerin yanı sıra henüz hizmete sunulmayan teknolojiler üzerine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'
- 'Dijital bankacılık katlanarak büyüyor'
Yakup Doğan, FinTech şirketlerinin finansal teknolojiler alanına yenilikler getirdiğini, bankacılık sektörünün API (Application Programming Interface) ve gelir paylaşımı 'white label' gibi yeni modeller üzerine kurulan yapılarla farklı bir noktaya gideceğini bildirdi.
Bu yeni girişimleri bir fırsat olarak gördüklerini, hem bu firmalarla ortak çalışma alanlarını değerlendirdiklerini hem de bu firmalara yatırım yapılabileceği stratejisini benimsediklerini aktaran Doğan, yeni iş modelleri ve inovatif çalışmaların da etkisiyle dijital bankacılığın katlanarak büyüdüğünü dile getirdi.
Doğan, bununla birlikte özellikle danışmanlık, uzmanlık veya birebir hizmet gerektiren konut kredisi, taşıt kredisi, yatırım ürünleri danışmanlığı gibi ürün ve hizmetlerde hala birebir iletişime ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, 'FinTech ya da farklı startup firmalarıyla yapılacak işbirlikleri ve dijital bankacılıkla insan faktörünü iyi harmanlayan yapılar hayatımıza hibrid bankacılık anlayışını getirecek. Önümüzdeki dönemde hibrid bankacılık modeli finans sektöründe büyümenin anahtarı olacak' değerlendirmesinde bulundu.
Yapı Kredi'nin ödeme sistemlerinden yatırım danışmanlığına, bütçe planlamadan biyometriye ve güvenliğe kadar birçok farklı alanda binin üzerinde Fintech ve start-up incelediği bilgisini veren Doğan'ın açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:
'Londra, Milano, Kopenhag, Viyana ve San Francisco gibi birçok şehirde bu girişimlerle görüşmeler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Yurt dışında ses getiren Fintech konferanslarında sunumları izlediğimizde önceden çalışmalarına başladığımız bazı uygulamalarımızın start-up'lar tarafından piyasaya daha yeni sunulduğunu görüyoruz. Yapı Kredi olarak öncü özelliğimizi koruyarak, bu yeni teknolojileri kısa bir süre içinde müşterilerimizin hizmetine sunacağız. Ayrıca ana hissedarlarımızdan UniCredit ile işbirliği içerisinde, bankacılığa yeni bir bakış açısı getiren Blockchain altyapısı üzerine de çalışıyoruz. Yeni sayılabilecek bir yaklaşım olan Blockchain ile farklı birey veya firmaların kullandıkları tek bir ortak veri tabanı yerine birden fazla ortak veri tabanı kullanılarak daha şeffaf ve erişilebilir fiyatlı işlemler gerçekleştirilebilecek. Biz de Blockchain sistemini kullanarak müşterilerimize hızlı ve kolay şekilde ürünleri sunabilmeyi hedefliyoruz.'
- 'Scrum'ı uygulamaya başladık'
Doğan, Yapı Kredi olarak bir çevik proje yönetimi olan Scrum'ı da uygulamaya başladıklarını bildirdi.
Yapı Kredi bünyesinde en büyük ve 1'den fazla geliştirme takımının olduğu ilk Scrum ekibinin dijital bankacılık kanallarında hayata geçtiğini aktaran Doğan, 'Scrum'ın bize kazandırdığı en büyük avantaj sürekli ve anında olmak üzere geliştirmeleri tüm tarafların takip edebilmesi, prototipleri anında görüp zamanında değişiklik ve güncelleme kararlarının hızla alınabilmesi' ifadelerini kullandı.
Doğan, bu anlamda start-up gibi çalıştıklarına dikkati çekerek, şu örneği verdi:
'Örneğin, Apple Watch uygulamamızı geliştirirken proaktif bir strateji izleyerek, ürün duyurulur duyurulmaz çalışmalara başlamıştık. Henüz ürün piyasaya sürülmeden biz geliştirmelerimizi tamamlamıştık. Böylece Türkiye'nin ilk Apple Watch uygulamasını müşterilerimize sunduk.'
Koç Üniversitesi kuluçka merkezi gibi girişimleri destekleyen kuruluşlarla ortak projeler gerçekleştirmek üzere araştırmalar yaptıklarını dile getiren Doğan, şunları da kaydetti:
'Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığıyla kurulan Inventram ile yapılabilecek yeni servis ve ürünleri inceliyoruz. Ayrıca Yapı Kredi olarak, yaratıcı fikirleri ortaya çıkarmak ve girişimci öğrencileri desteklemek amacıyla düzenlediğimiz FikriMobil yarışması ile de birçok start-up firmanın kurulmasına önayak oluyoruz. Bu sene ikincisini düzenlediğimiz yarışmamıza 400'ün üzerinde başvuru geldi. Finale kalan ekiplerle birlikte çalıştık ve mentorlar öncülüğünde fikirlerini olgunlaştırarak mobil teknoloji altyapıları ile prototip üretebilmelerini sağladık.'
Fintech Ve Start-Up'lar Yapı Kredi'nin Radarında
Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, banka olarak ödeme sistemlerinden yatırım danışmanlığına, bütçe planlamadan biyometriye ve güvenliğe kadar birçok farklı alanda binin üzerinde Fintech ve start-up incelediklerini bildirdi.