HALIL IBRAHIM SINCAR - Mardin Ovasi'ni Firat'in suyuyla bulusturacak çalismalar hizla sürerken, yil sonuna kadar 5 bin dekar tarim arazisinin sulanmasi hedefleniyor.
Tarim ve Orman Bakanligi öncülügünde yürütülen Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) kapsaminda Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügünce yapilan çalismalarla 221 kilometre uzunlugundaki Mardin-Ceylanpinar Ana Kanali'nin tamamlanmasinin ardindan insasi süren depolama tesisi ve ana kanal üzerindeki sebeke çalismalari hiz kazandi.
Fiziki gerçeklesmenin 80'e ulastigi depolama ve sulama insaatlarinin tamamlanmasiyla 1 milyon dekari askin tarim arazisi peyderpey Firat Nehri'nin suyu ile sulanacak. Böylece bölgede yilda 2-3 ürün yetistirilebilecek, çiftçinin geliri artacak. Proje 100 bini askin kisiye is imkani saglayacak.
- "Bu çalisma bittikten sonra tarim arazileri suyla bulusmus olacak"
Mardin Valisi Mahmut Demirtas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 221 kilometre uzunlugundaki yapay nehrin tamamlandigini, bereketli topraklarin suyla bulusmasi için diger çalismalarin da hizla sürdürüldügünü söyledi.
Suyun depolanacagi alanin yapimi için çalismalarin devam ettigini belirten Demirtas, "Mardin depolama alani 10 bin dekarlik alana sahip. Bunun yüzde 80'i tamamlanmis durumda. Bu depolama alani bittikten sonra Allah kismet ederse 835 bin dekarlik alan çok rahat bir sekilde sulanabilecek. Bunun yani sira sebeke ile sulanabilecek olan kanal çalismalari da hizli bir sekilde devam ediyor. Bu çalisma da bittikten sonra tarim arazileri suyla bulusmus olacak." dedi.
- "Hem üretim hem de istihdam alaninda artis meydana gelecek"
Demirtas, projenin simdiden Mardin'e hayirli olmasini dileyerek, "Türkiye'nin en uzun kanali. Süveys kanalindan bile çok daha uzun. Panama kanalinin da 3 kati büyüklügünde. Ülke ekonomisine 233 milyon lira civarinda gelir saglamis olacagiz. Çok muhtesem bir proje." diye konustu.
Bereketli topraklarin suyla bulusmasindan yer alti sularinin da önemli derecede etkilenecegini dile getiren Demirtas, "Yer altindan su çekilmeyecegi için bir kere mevcut olan suyu muhafaza edecegiz. Yapmis oldugumuz Mardin depolama alani da hem sulamayi saglayacak hem de yer altindaki su miktarini artirmayi saglayacak. Topraktaki nem orani artinca verimlilik de artacak. Insallah hem üretim artisi olacak hem de istihdam alaninda artis meydana gelecek." degerlendirmesinde bulundu.
- "GAP bu topraklari sulayacak, bu topraklar da bütün ülke insanini besleyecek"
Kiziltepe Hububat Ticaret Merkezi Baskani Mehmet Serif Öter de GAP suyunun bir an önce toprakla bulusmasini arzu ettiklerini belirtti.
GAP'in sadece bölge degil Türkiye için hayati bir proje olduguna isaret eden Öter, "Çünkü GAP bu topraklari sulayacak, bu topraklar da bütün ülke insanini besleyecek. Milli servetimiz topraklarimizin tam islenmesi için GAP'in gelmesi ve topraklarin suyla bulusmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.
Öter, yaklasik 30 yildir topraklarin yer alti sulariyla sulandigina dikkati çekerek, bu projeler sayesinde bölgede sulanmayan alan kalmayacagini kaydetti.
Gölete su birakildiginda tükenmek üzere olan yer alti sularinin seviyesinin de yükselecegini dile getiren Öter, söyle konustu:
"Verim iki katina çikacak. Bunun yaninda çesitlilik de artacak. Bölgede narenciye, seracilik gelisecek. Yilda iki mahsul aliyoruz, bazi yerlerde yilda 3 mahsul bile elde edilebilir. Mardin Ovasi bugün ülkenin hububat ve bakliyat ihtiyacinin yüzde 20'sini karsiliyor. GAP'in gelmesiyle Mardin Ovasi ülkemizin ihtiyacinin en az yüzde 35'ini karsilayacak duruma gelecek. Çalismalarin hizlanmasinda emegi olan herkese tesekkür ediyoruz. Çalismalar bu tempoyla devam etsin ve bir an önce GAP suyu toprakla bulussun istiyoruz. Bunu özlemle bekliyoruz."
Öter, yetkililerden, topraga zarar vermeyecek bilinçli ve planli sulama yapilmasina yönelik çiftçilere egitim verilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
- "En kisa zamanda topraklarimizin suyla bulusmasini istiyoruz"
Çiftçi Hasan Kalkan da kuraklik nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirterek, "Bu sene kurakliktan dolayi verim kaybi yasadik. Bu nedenle GAP Projesi bizim için çok önemli. Insallah en kisa zamanda topraklarimizin suyla bulusmasini istiyoruz." dedi.
Firat'in Suyu Mardin'in Bereketli Topraklariyla Bulusacak
Atatürk Baraji'ndan alinan suyu Sanliurfa'dan Mardin'e tasiyan 221 kilometrelik MardinCeylanpinar ana kanalinin tamamlanmasinin ardindan depolama tesisi ve sebeke çalismalari hiz kazandi Bu yil 5 bin dekar alanda sulama yapilmasi hedeflenirken, çalismalarin tamamlanmasiyla Mardin Ovasi'ndaki 1 milyon dekari askin tarim arazisi peyderpey Firat'in suyuyla sulanacak Mardin Valisi Mahmut Demirtas: 'Ülke ekonomisine 233 milyon lira civarinda gelir saglamis olacagiz. Çok muhtesem bir proje. Insallah hem üretim artisi olacak hem de istihdam alaninda artis meydana gelecek'