Firmalar Artik Sera Gazi Emisyonlarini  Güvenilir Bir Sekilde Hesaplayabiliyor

Firmalar Artik Sera Gazi Emisyonlarini Güvenilir Bir Sekilde Hesaplayabiliyor

Adana Haci Sabanci Organize Sanayi Bölgesi, gelecegin sürdürülebilir dünyasi için bir katki daha sundu. Bölge tarafindan gelistirilen ve Türk Standartlari Enstitüsü tarafindan onaylanan yazilim ile firmalar artik sera gazi emisyonlarini güvenilir bir sekilde hesaplayabiliyor.

AOSB Yönetim Kurulu Baskani ve OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu) Baskan Yardimcisi Bekir Sütcü, konuya iliskin açiklamasinda, Türkiye’de ilk dogrulanan yazilimin önemine vurgu yapti.

Baskan Sütcü, Adana Haci Sabanci Organize Sanayi Bölgesi olarak, sanayicilerin dünyadaki rakipleriyle esit sartlarda rekabet etmelerini saglamak ve yesil dönüsümün hizina ayak uydurmalarini kolaylastirmak için her alanda yanlarinda olmaya özen gösterdiklerini, AOSB CES Projesi’nin de bu çabalarinin bir parçasi oldugunu ifade etti.

Avrupa Yesil Mutabakat süreci, Paris Iklim Anlasmasi ile birlikte sirketlerin karbonsuzlasma adimlari atmasini zorunlu hale getirdigini hatirlatan Baskan Sütcü, “Ülkeler, belirli tarihlere kadar emisyon miktarlarini azaltma hedefleri koydular. Örnegin, Türkiye 2050 yilina kadar Net ‘’0’’ (sifir) Karbon taahhüdünde bulundu. Benzer sekilde, diger Avrupa ülkeleri de bu yönde taahhütlerde bulundular. Bu bakimdan, sirketlerin emisyon kaynaklarini belirlemesi ve buna göre politikalar olusturmasi büyük önem tasiyor” dedi.

Yazilimin önemi

Bireysel ihtiyaçlarin giderilmesinden genis çapli endüstriyel faaliyetlere kadar birçok aktivitenin merkezinde fosil yakitlarin yer aldigini belirten Baskan Sütcü, yazilimi gerçeklestirmekteki amaçlarina dikkati çekerken su bilgileri paylasti:

“Birçok fosil yakit çesidi, erisimlerinin kolayligi nedeniyle günümüzde de yogun miktarlarda tüketilmektedir. Fosil yakitlarin kullanimi sirasinda ise küresel isinma ve iklim degisikligi gibi sorunlarin en önemli kaynagi konumundaki sera gazi açiga çikiyor ve açiga çikan bu sera gazinin miktari da karbon ayak izini ifade ediyor. Üretim süreçlerinin çesitliligi ve emisyon kaynaklarinin fazlaligi, hesaplamalarda zorluklar olusturabiliyor. Iste tam bu noktada, Adana Organize Sanayi Bölgesi olarak, firmalarimizin bu ihtiyaçlarini gidermek ve fark olusturmak için hayata geçirdigimiz AOSB CES projesi ile firmalarimiz artik sera gazi emisyonlarini

güvenilir bir sekilde hesaplayabiliyor.”

AOSB CES yazilimi hakkinda

AOSB CES Projesi; 14064-1 kurumsal karbon ayak izi hesaplamasina uygun olarak tasarlandi ve TSE tarafindan onaylanmis Türkiye’deki ilk yazilim oldu. Bu yazilim, emisyon faktörleri, net kalorifik degerler ve yükseltgenme faktörleri gibi önemli verileri otomatik olarak hesapliyor. Böylece firmalar, danisman firmalara gerek kalmadan sera gazi emisyonlarini güvenilir bir sekilde hesaplayabilir. AOSB CES yazilimi, kullanici dostu arayüzüyle kolayca kullanilabilir ve IPCC, DEFRA gibi global verileri kullanarak emisyon hesaplamalarini yapiyor.

Bu yazilim, firmalarin karbon nötr olma yolunda koyduklari hedeflere emin adimlarla ilerlemelerini sagliyor. Ayrica, emisyonlarin kategorisel siniflandirilmasi ve grafiksel sunum imkâni sayesinde, hangi emisyon kaynaklarinin daha yüksek oldugunu görmek ve azaltim için öncelik vermek mümkün olabiliyor. Kullanicilar; AOSB CES yazilimi ile enerji tüketimi ve üretim kiyaslamalarini kolayca yapabilip, sürdürülebilirlik raporlamalarinda kullanilabilecek formatta emisyon degerlerini belirleyebiliyor. Yazilim, belirsizlik hesaplama, önemlilik degerlendirmesi ve çesitli raporlama formatlari gibi birçok avantaj sunuyor.

TSE tarafindan dogrulanmis ilk yazilim olan AOSB CES, sanayicilere güvenilir ve etkili bir çözüm sunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile