Firmalar Daha Fazla 'Bireysel Otobüs' Çalıştırmak İstiyor

TOFED Başkanı Özcan: 'Firmalar, mevzuattaki bire 2 oranındaki kota engeli nedeniyle yeterli sayıda bireysel otobüs çalıştıramıyor. Bu kısıtlama sektörde atıl kapasite oluşturuyor, ekonomide de kaynak ve istihdam kaybına sebep oluyor. Yeni mevzuatla kota esnetildiğinde firmalar daha fazla bireysel otobüs çalıştırabilecek. Bu durumda hem sektör canlanacak hem de ekonomiye sağlanan katkı ve istihdam artacak' 'Karayolu Yolcu Taşımacılığı Mevzuat Çalıştayı'nda alınan tavsiye kararları rapor halinde bakanlığa iletilecek ve bu kapsamda mevzuatta yapılacak değişikliklerle sektör temsilcilerinin talepleri hayata geçirilecek. Böylece artan maliyetleri karşılamakta zorluk çeken küçük ölçekli otobüs firmaları ya büyük firmaların altında birleşecek veya kendileri bir organizasyon kurarak, güç birliği oluşturacak'

FİKRİYE SUSAM UYAR - Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, firmaların daha fazla bireysel otobüs çalıştırmak istediğini belirterek, 'Firmalar, mevzuattaki bire 2 oranındaki kota engeli nedeniyle yeterli sayıda bireysel otobüs çalıştıramıyor. Bu kısıtlama sektörde atıl kapasite oluşturuyor, ekonomide de kaynak ve istihdam kaybına sebep oluyor. Yeni mevzuatla kota esnetildiğinde firmalar daha fazla bireysel otobüs çalıştırabilecek. Bu durumda hem sektör canlanacak hem de ekonomiye sağlanan katkı ve istihdam artacak.' dedi.

Özcan, şehirler arası karayolu yolcu taşımacılığı firmalarının katılımıyla TOFED'in öncülüğünde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının koordinasyonunda yapılan çalıştaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Çalıştayda, otobüs firmalarının çıkarılması hedeflenen yeni mevzuatla ilgili görüşlerini aktarma imkanı bulduğunu belirten Özcan, Türkiye'nin ulaştırma sisteminde önemli bir fonksiyon üstlenen şehirler arası karayolu yolcu taşımacılığı firmalarının, her yıl 200 milyonun üstünde yolcuya hizmet verdiğini vurguladı.

Birol Özcan, artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta güçlük çeken küçük ölçekli otobüs işletmelerinin toplantıda bir araya gelerek, daha güçlü yapılar oluşturmasının önündeki mevzuat engellerinin kaldırılması konusunda fikir birliğine vardığını ifade ederek, 2003'te kabul edilen Karayolu Taşıma Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin, değişen ve gelişen şartlar karşısında sektörün ihtiyaç ve dinamizmine cevap veremez duruma geldiğini kaydetti.

Bu nedenle yeni bir mevzuat ihtiyacının oluştuğunu anlatan Özcan, şöyle konuştu:

'Çalıştayda küçük ölçekli firmalar bir araya gelerek, 'taşıma işleri organizatörlüğü' kapsamında, ortak taşıma yapabilmenin sağlanması, ilgili mevzuatın oluşturulması, firmalardaki öz mal ve kiralık araç oranının yeniden tanzim edilmesi konularını ele aldık. Yani atıl kapasitenin kullanılabilmesi için bire 2 olan oranın, bire 5 olarak yeniden düzenlenmesi konuları görüşüldü. (Bir öz mal otobüse karşılık 2 bireysel-kiralık otobüs oranının, bir öz mal otobüse karşılık 5 bireysel otobüs olarak değiştirilmesi) Firmalar, mevzuattaki bire 2 oranındaki kota engeli nedeniyle yeterli sayıda bireysel otobüs çalıştıramıyor. Bu kısıtlama sektörde atıl kapasite oluşturuyor, ekonomide de kaynak ve istihdam kaybına sebep oluyor. Yeni mevzuatla kota esnetildiğinde firmalar daha fazla bireysel otobüs çalıştırabilecek. Bu durumda hem sektör canlanacak hem de ekonomiye sağlanan katkı ve istihdam artacak.'

- Rapor bakanlığa iletilecek

TOFED Başkanı Özcan, çalıştayda alınan tavsiye kararlarının rapor halinde bakanlığa iletileceğinin ve bu kapsamda mevzuatta yapılacak değişikliklerle sektör temsilcilerinin taleplerinin hayata geçirileceğinin altını çizerek, 'Böylece artan maliyetleri karşılamakta zorluk çeken küçük ölçekli otobüs firmaları ya büyük firmaların altında birleşecek veya kendileri bir organizasyon kurarak, güç birliği oluşturacak.' değerlendirmesinde bulundu.

Sektör mensuplarından gelen talepler doğrultusunda mesleğe giriş ve mesleki yeterlilik şartlarının yeniden belirlenmesi için yeni kararlar aldıklarını ifade eden Özcan, 'Yardımcı personel, host, hostes muavinlerin eğitimden geçirilerek sertifikalandırılması ve ilgili eğitimlerin TOFED tarafından verilmesi, mesleğimizin yaşadığı en büyük problemlerden birini ortadan kaldıracaktır. Bu eğitimler, ihtiyaç duyulan eğitimli yardımcı personeli sektörümüze sağlayacaktır.' diye konuştu.

Birol Özcan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının koordinasyonunda, Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu oluşturularak, kara, demir, hava ve denizyolu taşımacılığı sektöründen temsilcilerin burada görev alması için tavsiye kararı aldıklarını aktararak, TOFED öncülüğünde Türkiye merkezli kurulan ilk uluslararası mesleki kuruluş olan Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliğinin (IPRU) yetkilendirilmesi konusunda da fikir birliğine vardıklarını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile