Gökova Körfezi'nde her yıl binlerce yerli ve yabancının yaptığı rüzgar sörfü heyecanı, yaklaşık 30 kilometre ilerideki Marmaris'e de sıçradı.
Turistik ilçede kış aylarındaki yağışlı ve fırtınalı havalarda insanlar genelde evlerine kapanırken, bazıları ise olumsuz havayı adeta dört gözle bekliyor. Rüzgarın çıktığı gören çok sayıdaki heyecan tutkunu, sahile giderek dalgaların arasında rüzgar ve uçurtma sörfü yapıyor.
Son yıllarda sayıları arttığı göze çarpan sörfçülerin rengarenk uçurtmaları, renkli görüntüler oluşturuyor. Meraklı birçok kişi de sahilde durarak uçurtmaların süzülmesini ve ona bağlı olan sörfçünün deniz üstünde uçmasını ilgiyle izliyor.
Marmaris Körfezi'nde bu sporu hem yapıp hem de öğreten profesyonel doğa sporları eğitmeni Umut Gökovalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede düzenli olarak sörf yapan kişi sayısının kısa sürede 10'a ulaştığını söyledi.
-"Marmaris'te sörf için lodos gerekli"
Özellikle Gökova'nın rüzgar ve doğal şartlar bakımından sörf için dünyadaki en uygun yerlerden birisi olduğuna işaret eden Gökovalı, burada günde çoğu yabancı yaklaşık 100 kişinin sörf yaptığını kaydetti.
Gökova'da nisandan ekim ayının ortalarına kadar yoğun bir şekilde sörf yaptıklarını belirten Gökovalı, "Marmaris'te ise haftada bir kez uygun hava koşulları olduğunda sörf yapıyoruz. Marmaris'te sörf yapabilmek için güney yönünden esen lodos olmalı. Hava durumunu sürekli kontrol edip, dört gözle rüzgarın çıkmasını bekliyoruz. Uygun rüzgar oluştuğunda sahile koşuyoruz" dedi.
-"Pahalı bir spor değil"
Sörfün tahmin edilenin aksine çok pahalı bir spor olmadığını vurgulayan Gökovalı, ücreti bin ila bin 200 lira arasında değişen 9 saatlik dersin ardından önemli bir sağlık sorunu bulunmayan herkesin sörf yapabileceğini dile getirdi. Gökovalı, "Ekipmanları ise bir kere satın alıyorsunuz ve uzun süre kullanıyorsunuz. İsterseniz kiralama imkanları da var" diye konuştu.
"Eğitim almadan sörf yapmaya kalkışmak ölümcül sonuçlar doğurabilir" uyarısında bulunan Gökovalı, özellikle Marmaris'in bu açıdan tehlikeli bir bölge olduğuna dikkati çekti. Sörfçülerin ters bir rüzgarla karaya sürüklenebileceğine değinen Gökovalı, sözlerine şöyle devam etti:
"Bundan dolayı Marmaris'te bu spora yeni başlayanların, eğitmenler eşliğinde sörf yapmalarını öneriyoruz. Marmaris sörf eğitimi almak için elverişli değil. Bundan dolayı derslerimizi Gökova'da veriyoruz. Eğitmenler olarak kaza riskini en aza indirmeye çalışıyoruz."
Rüzgar ve uçurtma sörfü için 10 ile 35 knot arasındaki rüzgar şiddetinin uygun olduğunu anlatan Gökovalı, genelde 14-20 knot arasında bir rüzgar etkili olduğundan dolayı Gökova'nın ilk tercih haline geldiğini bildirdi.
Gökovalı, her yaz Gökova'da ulusal sörf şampiyonası düzenlendiğini katılımın yüksek oranda olduğunu sözlerine ekledi.
- Fırtınayı fırsata çeviriyorlar
Sörf eğitmeni Uğur Akşehir de sörf yapmak isteyenlerin mutlaka eğitim alması gerektiğini vurguladı.
Bu sporu yaparken çok sayıda kişinin sakatlandığına şahit olduğunu kaydeden Akşehir, "Eğitim almadan sörf yapmaya çalışırsanız yaralanma olasılığınız çok fazla. Yeni başlayan birisinin uçurtmayı tek başınıza kaldırabilmesi çok güç. Uçurtma bir yerlere takılarak sizi tehlikeye sokabilir" dedi.
Akşehir, "kötü havaların diğer insanlar için kriz, kendileri için ise fırsat" olduğuna dikkati çekti.
Marmaris'te düzenli olarak rüzgar sörfü yapanlardan Vural Güller ise yurt dışında başladığı sörfe Marmaris'te devam ettiğini anlattı.
Rüzgar çıktığında sörf heyecanının kendisini denize çektiğini dile getiren Güller, her geçen gün bu sporla yeni şeyler öğrendiğini kaydetti.
Fırtına Başkaları İçin Kriz, Onlar İçin Fırsat
Marmaris'te lodosun çıkmasını bekleyen adrenalin tutkunu sörfçüler, denizin üstünde rüzgarla adeta dans ediyor.