'Fıstık' Gibi Lokum Açıklaması

Gaziantep Üniversitesi'nde (GAÜN) Antep fıstığı reçinesi kullanılarak tadı ve aromasıyla farklı, antimikrobiyal özelliği bulunan ve dişe yapışmayan lokum üretildi.

"Lokipa" adı verilen lokum, Antep fıstığı ağacından elde edilen reçine sayesinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor.
GAÜN Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Aykut Önder Barazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erkmen'in danışmanlığında son sınıf öğrencisi Bengisu Erşan ile Antep fıstığı ağacının reçinesini kullanarak antimikrobiyal özelliği olan lokum ürettiklerini söyledi.

Erşan'ın bitirme projesi olarak değerlendirdiği lokuma Antep fıstığının Latince ismi olan "Pistacia Vera L."den yola çıkarak "Lokipa" adını verdiklerini ifade eden Barazi, "Lokipa'nın diğer lokumlardan en belirgin farkı, bölgedeki vatandaşların mide rahatsızlıkları için aktarlardan temin ettikleri Antep fıstığı reçinesinin kullanılmış olması" dedi.

Barazi, Lokipa'nın dişe yapışmadığı için diş teli olanlar, protez kullananlar tarafından da rahatlıkla tüketilebileceğine işaret etti.
Antep fıstığı reçinesinin antimikrobiyal özelliği bulunduğunu belirten Barazi, şöyle konuştu:
"antep fıstığı reçinesinin sağlığa olumlu etkileri var. İhtiva ettiği maddelerin üst solunum yolu enfeksiyonlarına, astıma, midedeki gastrit ve ülser gibi hastalıklara iyi geldiği tespit edildi. Biz de bu reçineyi değerlendirerek yeni bir şekerleme ürünü ortaya çıkardık. Bu lokumu yiyenler Antep fıstığı reçinesinin bu özelliklerinden de faydalanmış olunuyor. Antep fıstığı reçinesi aynı zamanda antioksidan içerdiği için kansere neden olan hücrelerinin gelişmesini de engelliyor."
- Proje, lokum yerken gelişti
Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencisi Erşan da özellikle diş protezi kullananların sert ve yapışkan yapısı nedeniyle tüketemedikleri lokumu yiyebilmelerini sağlamak amacıyla yola çıktığını söyledi.

Lokum yerken projenin aklına geldiğini anlatan Erşan, "Hocamın da desteğiyle bitirme projesi olarak lokum üzerinde çalışmaya başladım. Yaklaşık 6 ayda sonuca ulaşarak lokumu ürettik. Projemi geliştirerek, erimeyen dondurma şeklinde piyasaya sunmak istiyorum" diye konuştu.

GAÜN bünyesindeki TargeT Teknoloji Transfer Ofisi'nin, lokumu sanayi ürünü haline getirmek için çalıştığını belirten Erşan, Lokipa ile katıldığı Kadın Girişimciler Yarışması'nda da birincilik elde ettiğini kaydetti.

- Antep lokumu
Erşan, ürününün "Antep lokumu" olarak anılmasının en büyük hedefi olduğunu dile getirdi.
Lokumun butik olarak üretilip kente gelen turistlere hediyelik eşya olarak satılabileceğine işaret eden Erşan, "Patent almak için de Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Süreç devam ediyor. Ürünümüzün piyasaya sunulması için sanayicilerimizin desteğini bekliyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile