Ekonomi yönetiminin cari açıkta daralma başladığına yönelik açıklamalarına rağmen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için sürpriz bir karara imza attı. Cari açık ve enflasyon bahanesiyle Türkiye'nin "BB" olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notu teyit edilirken, not görünümü "pozitif"ten "durağan"a çevrildi. Borç batağındaki Avrupa ülkelerinin kredi notu ise Türkiye'nin üzerinde kalmaya devam ediyor. Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, Türkiye'nin kredi not görünümünün "pozitif''ten "durağan"a çevrilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Aldığımız kararın; dış piyasalarda uzun zamandır gözlemekte olduğumuz Avrupa'nın içinde bulunduğu zorluklar, oradan sağlanabilecek olan finansmanın sıkıntılı görünüyor olması, bizim cari açığımızın dış finansal ihtiyacı doğuruyor olması gibi nedenlerle, çok düşünülerek alınmış bir karar olduğunu söylemek istiyorum." dedi.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise Fitch'in kararını yüzeysel bulduğunu söyledi. "Fitch'in değerlendirmesi aceleyle alınmış bir karara benziyor." tespitini yapan Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay da temel sebebin AB'deki bankacılık sisteminden kaynaklanan sıkıntıların Türkiye'ye yansıması olduğunu söyledi. AB'deki şokun Türkiye'ye finansman kırılganlığı şeklinde yansıyabileceğine yönelik endişeler olduğunu ifade eden Akçay, "AB bankaları sermaye yapılarını kuvvetlendirirken finansman ayağı daralabilir. Birçok banka getiri tarafından emin olsa bile kendi evi yerine Türkiye'den kısabilir. Bu tür belirsizlikler de risk oluşturuyor. Oluşturunca da reytingciler böyle bir karar alıyor." diye konuştu.
Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku, cari açık ve enflasyon konusundaki endişelere çok katılmadığını belirterek, bu gerekçelerle not görünümünün değişmesinin doğru bir izah olmadığı görüşünde. Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Açıklamadan ortaya çıkan sonuç, enflasyon kalıcı olarak düşmediği ve cari açık riski ortadan kalkmadığı sürece Türkiye'nin notu artmayacak.'' dedi. Altınsaç, kararın, piyasanın bildiklerinin altını tekrar çizmekten öteye gitmediğini kaydetti. ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren de kararın çok şaşırtıcı olmadığını ifade ederek, "Kalıcı bir etkiden daha çok, Türkiye'nin ileriye yönelik istikrarında cari açığın önemini tekrar söylemiş oluyor.'' diye konuştu. Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, bu yılın ocak-eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100,7 artarak 60 milyar 656 milyon dolar oldu. Bir başka derecelendirme kuruluşu StandardPoor's (S&P) ise 20 Eylül'de Türkiye'nin BB olan yerel para cinsinden kredi notunu BBB-'ye yükseltti. Kredi not görünümü de 'pozitif' olarak belirlenmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin not görünümüne ilişkin kararı cari açık ve artan enflasyon kaynaklı. Bu arada Fitch, Fransa'yı da notunu düşüreceği yönünde uyardı. Fransa'nın mevcut notu AAA.