Memorial Antalya Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ayse Yener Güçlü, son dönemde bas boyun agrisi sikayetleriyle gelen hasta sayisinin arttigini söyledi.
Pandeminin bu sayinin artmasinda önemli rol oynadigina deginen Güçlü, “Boyun agrisi herkesin hayati boyunca bir kez basina gelebilecek bir sikayettir. Genç eriskinler de mutlaka bir boyun atagi geçirirler. Boyun agrisinda eger hasta kas gevsetici, agri kesici, istirahat ve sicak uygulamayla rahatliyorsa bu kisa süreli boyun agrisidir. Ama bu agrilar sik tekrar etmeye basladiysa, 3 aydan uzun süreli kronik bir boyun agrisi varsa nedeni arastirilmalidir” diye konustu.
"Pandemiyle boyun agrisinda ciddi yas düsüsü oldu"
Karsilarina en sik çikan boyun agrisi sebebinin kas ve yumusak doku zedelenmeleri oldugunun altini çizen Güçlü, “Pandemi nedeniyle evden çalisma, uzaktan egitimle bilgisayar ve tablet kullaniminin ardindan agri sikayetleri artti. Kisilerde durus bozukluklari olustu, egzersiz azligi nedeniyle kas bölgesi zayifladi. Bas boyun agrisi sikayetlerinde de ciddi yas düsüsü oldu. Daha önce kireçlenme ve boyun fitiklarini daha ileri yaslarda görüyorduk, artik daha genç çocuk grubunda da sikayetlere sebep olmaya basladi” dedi.
"Yanlis pozisyonda teknolojik cihaz kullanma"
Teknolojik cihazlarin hayata daha fazla girmesi yaninda bu cihazlari yanlis pozisyonlarda kullanimin bas boyun agrilarinin artmasina neden oldugunu ifade eden Güçlü, “Boynu egerek, asagi bakar sekilde telefon tablet kullanmak boyun agrisi sikayetlerinin artmasina neden oldu. Pandemiden önce ekran basinda geçirdigimiz zaman azken, gelip geçici boyun agrilari mevcutken, simdi daha kronik agrilar, durus bozukluklariyla birlikte, sikayetler arti hem de süresi uzadi. Sürekli masa basindaysak, sandalye boyunu masa düzenini uygun hale getirmeliyiz. Öne çok fazla egilmeyecek, çok yukari basimizi kaldirmayacak sekilde, karsiya dik bakacak sekilde ayarlamaliyiz. Uzun süreli tablet yada telefon kullanimi gerekiyorsa bunda da basimizi cihaza dogru egerek degil, cihazi göz hizamiza getirerek kullanmak önemli. Bu durumda boynumuza ve o bölgedeki yapilara binen yük daha az oluyor. Normalde karsiya bakarken boyun bölgesine yüklenen yük 6 kilogramken, tam egilme pozisyonunda boyna binen yük 20 kilogramin üzerine çikiyor. Bu da o bölgedeki kaslarin, yumusak dokularin, eklemlerin kemiklerin tasidigi yükü arttirdigi için zedelenme oranini arttiriyor” diye konustu.
"Iki tür boyun agrisi"
Boyun agrilarinin akut yada kronik olarak degerlendirilebilecegini dile getiren Güçlü, “Akut agrilar, 4 haftadan daha kisa süreli, basit yöntemlerle sicak su, kas gevsetici, istirahatle rahatlayan agrilardir. Ama akut agrilar çok sik tekrarlarsa, boyun agrisi 3 aydan uzun süreli varsa, geceleri agrima, sabah olusan agri, boyun agrisi bas agrisina neden oluyorsa, ellerde uyusmaya neden oluyorsa, altta yatan bir fitik romatizmal bir hastalik olabilir. Bir hekim kontrolüne gidilmelidir” dedi.
"Risk gruplari"
Güçlü, boyun agrisinin masa basi çalisan kisilerde yogun görülmekle birlikte el sanati ile ugrasan, agir yük tasiyan, sicak soguk degisimine çok fazla maruz kalan kisilerde yogun olarak görülebilecegini belirtti.
"Çift yastik kullanmayin"
Boyun agrisini önlemek için teknolojik alet kullanimini sinirlandirmanin yaninda düzgün yastik ve yatak kullaniminin önemli oldugunun altini çizen Güçlü, “Yastik tercihinde çok yumusak yastiklar kullanilmamali, çift ve yüksek yastik kullanarak uyumak yanlistir. Yüzüstü uyuma pozisyonlari, uykusuzluk, stres boyun agrisini arttirir” dedi.
"Tedaviler"
Güçlü, boyun agrisi sikayetiyle gelen hastayi iyi sekilde dinlediklerini, agrinin sebebini bulup buna göre tedavi uyguladiklarini, uzun süreli boyun agrilarinda ise fizik tedavi, kuru igne, tetik nokta, akupunktur gibi uygulamalari yaptiklarini sözlerine ekledi.
Fizik Tedavi Uzmani Güçlü Açiklamasi 'Asagi Bakarak Kullanilan Cep Telefonu Ve Tablet, Boyuna 20 Kg Yük Bindirir'
Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ayse Yener Güçlü, asagiya bakacak pozisyonda uzun süre tablet ve cep telefonu kullanmanin boyun agrisina neden olabilecegini belirterek, "Normalde karsiya bakarken boyun bölgesine yüklenen yük 6 kilogramken, tam egilme pozisyonunda boyuna binen yük 20 kilogramin üzerine çikiyor. Buda o bölgedeki kaslarin, yumusak dokularin, eklemlerin kemiklerin tasidigi yükü arttirdigi için zedelenme oranini arttiriyor" dedi.