Fizyolojik Uyum Süreçlerini Tamamlayan Van Gölü'nün Incilerinin Zorlu Yolculugu Basladi

Fizyolojik Uyum Süreçlerini Tamamlayan Van Gölü'nün Incilerinin Zorlu Yolculugu Basladi

Van Gölü’nde yasayan ve yilin belli döneminde üremek için suyun akisinin tersine yüzerek tatli sulara göç eden inci kefalleri, fizyolojik uyum süreçlerini tamamlayip zorlu yolculuguna basladi.

Neslinin korunmasi için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda avlanmasi yasaklanan inci kefali, fizyolojik uyum süreçlerini tamamladi. Inci kefalleri, Van Gölü’nün tuzlu ve sodali suyundan çikarak 12 ayri noktadan göle dökülen akarsulara yumurtalarini birakmak için zorlu göçe basladi.

Önüne çikan engelleri adeta uçarcasina asan inci kefali, izleyenlere görsel sölen, dere kenarlarina akin eden kuslara ise ziyafet sunuyor.

Yasagin baslamasiyla birlikte bir yandan suyun sicakligini kontrol edip, bir yandan da kaçak avlananlarla mücadele eden Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim üyesi Mustafa Akkus, "Nisan ayinin basindan itibaren Van Gölü’ne dökülen akarsularin agzina toplanmaya baslayan inci kefalleri fizyolojik uyum sürecini tamamladiktan sonra yavas yavas akarsulara dogru girmeye basladi.

Van Gölü akarsulara göre daha tuzlu bir ortam. Dolayisiyla balik gölden akarsuya hemen giris yapamiyor. Akarsu agizlarinda belli bir fizyolojik uyum için süreci tamamliyor, bu sürede de akarsuyun sicakligi 13 santigrat dereceye ulasiyor ve üzerine çikiyor. Inci kefalleri tatli suya girmeleri için uygun bir ortam oluyor. Artik dere agzina toplanan inci kefalleri akarsulara girdi ve yavas yavas yukarilara dogru çikmaya basladi.

Tahminen 15-20 gün içerisinde ziplamalar görülmeye baslar ve Van Gölü’nün etrafi da adeta bir senlik alanina dönmüs olur” dedi.

Geçen yila göre bu sene suyun daha bol oldugunu ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Akkus, “Inci kefalleri bu sene daha sansli bir üreme dönemi geçirecegini tahmin ediyoruz. Bu sebepten dolayi koruma çalismalari hayati bir öneme sahip. Ümit ediyoruz ki suyun bol olmasinda ek olarak ta etki bir koruma çalismasi yürütülür ve basarili bir üreme sezonu olur” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile