FKA'dan Bölge Plani Çalistaylari Ile Bilgi Alisverisi

FKA'dan Bölge Plani Çalistaylari Ile Bilgi Alisverisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda faaliyet gösteren Firat Kalkinma Ajansi (FKA) tarafindan 2024-2028 Bölge Plani hazirlik çalismalari çerçevesinde bölge illerinde “Bölge Plani Çalistaylari” düzenlendi.

Sirasiyla Bingöl, Tunceli, Elazig ve Malatya illerinde düzenlenen çalistaylara kamu kurum ve kuruluslari ile sivil toplum örgütlerinden temsilciler katilim sagladi. Çalistaylarda, Sanayi ve Ar-Ge, Ulasim-Altyapi, Tarim ve Kirsal Kalkinma, Sosyal ve Beseri Sermaye, Turizm ve Tanitim, Enerji ve Madencilik, Iklim Degisikligi olmak üzere yedi kategoride olusturulan ve çok sayida katilimcinin yer aldigi komisyonlarda, Firat Kalkinma Ajansi uzman personelinin moderatörlügünde, bölgesel projeler ve çözüm önerileri degerlendirildi. Çalistaylara iliskin açiklamalarda bulunun Firat Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yogunlu, Bölge Plani Çalistaylarinin Malatya, Elazig, Bingöl ve Tunceli illeri için çok önemli oldugunu söyledi.

Yogunlu, çalistaylarda katilimcilardan gelen proje önerilerinin öneminin altini çizerek, buradaki amacinin bölge planina tüm paydas kurumlarin katkida bulunmasi oldugunu ifade etti.

Yogunlu, “Çalistaylarimizda bölgemizin kalkinmasina yönelik önemli konularda bilgi alisverisi gerçeklestigine inaniyorum” dedi.

Çalistaylarda TRB1 Bölgesindeki Malatya, Elazig, Bingöl, Tunceli illerinin mevcut sorunlarin ve bunlara dair çözüm önerilerinin dile getirildigini kaydeden Yogunlu, mevcut potansiyelin kullanilabilecegi bir bölge planinin olusturulmasi için hazirlik çalismalarini titizlikle yürüttüklerini söyledi.

Bölge planlarinin hiyerarside üçüncü sirada geldigini aktaran Yogunlu, konusmasina söyle devam etti:

“Bölge planlari hem mekansal olarak hem de sektörel olarak önemli olup kamu yatirimlarini bölgede belirleyen, onlarin içerigini isaret eden planlardir. Bölge plani hazirliklari, 2022/7 Sayili Cumhurbaskanligi Kararnamesi geregi, ulusal düzeyde koordinasyonu Sanayi ve Teknoloji Bakanligi özelinde Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü tarafindan bölgelerde ise Kalkinma Ajanslari tarafindan yürütülmektedir. Tabi bizler bölge planini yaparken bölgede, yerelde koordinasyon ve dokümantasyon isini yapiyoruz. Aslinda bölge planinin içerigini beraber belirleyecegiz. Beraber belirleyecegimiz içerikteki yöntemlerden bir tanesi de bu çalistaylardir. Çalistaylarimizin öncesinde de paydaslarimizin degerli fikirlerini ve görüslerini almak üzere web sitemiz ve sosyal medya araciligiyla anketlerimizi yayinlamistik. Insallah düzenlemis oldugumuz çalistaylarimiz ve katilimcilarimizin katkilariyla bölge planin içerigini özellikle stratejisini ve hedeflerini belirleyecegiz.”

Yogunlu, Bölge Plani Çalistaylarini iki asamali olarak gerçeklestirdiklerinin altini çizerek, “Ilk asamasinda ajans olarak yapmis oldugumuz çalismalar sonucunda belirlenmis olan ihtiyaçlar ve sorunlar katilimcilarla paylasildi. Bunlara ek olarak katilimcilarin eklemek istedigi gerek il özelinde gerekse bölge genelinde sorun tespitlerini beraber degerlendirerek ortaya çikarmaya çalistik” dedi.

Toplantilari yedi ayri ihtisas masasi olusturarak gerçeklestirdiklerini belirten Yogunlu, “Ihtisas masalarimiz bölgemizin sosyo-ekonomik gelisimiyle ilgili içerikleri belirledi. Her bir ihtisas masasinda sorunlar tespit edildikten sonra ikinci kisimda biz bu sorunlarin çözümüne yönelik çözüm önerileri ve projeler önerdik. Burada özellikle sunun altini çizmek istiyorum. Bölge planinda katilimcilarimizin verdigi çözüm önerileri veya verdigi proje önerilerinin mutlaka gerçekçi olmasi lazim. Çünkü bunlar öncelikle ajans tarafindan sonra da diger kamu kurumlarimiz tarafindan yatirim programina alinma hususunda önemli projeler olacak” dedi.

Yogunlu, Bölge Planinin 2024-2028 yillarini kapsayacaginin altini çizerek, “Bölge planimizin belirleyecegi odaklar, stratejiler, hedefler hepimizi ilgilendirecek. Toplantilarimiza çok farkli kurumlardan temsilciler katildi.

Sivil toplum örgütlerimiz katildi.

Gerek is dünyasindan gerek özel sektörden, kamu kurumlarindan temsilcilerimiz yer aldi. Yapacagimiz projelerde veya yatirimlarda bölge planlarimiz mutlaka temel teskil edecek. Bu yüzden bölge planina ne kadar çok katki verebilirsek ilimizi, kent, kirsal alanlarimizi, ilimizdeki önemli sektörleri, ilimizdeki beseri kaynagi ve diger hususlari ne kadar iyi yansitabilirsek bölge plani da o kadar bölgemizi yansitmis olacak. Katkindan dolayi tüm katilimcilarimiza tesekkür ediyorum. Olusacak Bölge Planimizin illerimize ve bölgemize simdiden hayirli olmasini diliyorum. Desteklerinden dolayi Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz ile Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügümüze tesekkürlerimi sunuyorum” seklinde açiklamasini tamamladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile