Küçükköy Mahallesi Sarımsaklı mevkisinde görülmeye başlayan yüzlerce flamingo, ilçe halkı ve turistlerin ilgisini çekiyor.
Genellikle Tuz Gölü ve İzmir Çamaltı Tuzlası'nda görülmeye alışılan allı turnalar, bu yıl adeta Ayvalık'ı mesken tuttu. Beslenmek amacıyla ilçeye gelen bu kuşlar, sulak alanlar, denize ulaşan akarsu kenarları ve tuz üretimi yapılan bir tesisin etrafında sıkça görülüyor.
Ayvalık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Aygün, flamingoların genelde alkali veya tuzlu gölleri yaşam alanı olarak tercih ettiğini söyledi.
İlçede tuz üretilen küçük bir göl bulunduğunu dile getiren Aygün, "Son yıllarda burayı tercih etmeleri, bu tuz gölü ve onun çevresinde bulunan tuzlu sulardan kaynaklanıyor" dedi.
Aygün, flamingoların yosun, yengeç, karidesin yanı sıra bazı kabuklu ve kabuksuz canlılarla beslendiğini anlattı. Ayvalık'ın bu ürünler bakımından çok zengin olduğunu vurgulayan Aygün, şunları kaydetti:
"Bu bölgede bundan sonra daha yoğun olma ihtimalleri yüksek. Aynı zamanda ılıman iklime sahip olduğu için sıcaktan dolayı üreme ortamı olarak da burayı kullanabiliyorlar. Aslında flamingolar göç eden kuşlar olarak bilinir ancak burasını üreme ortamı olarak kullandıkları için sürekli de kalabiliyorlar. Burada bulunmaları turizm için bir avantaj oluşturuyor. Kuş gözlemcilerini de Ayvalık'a çekiyorlar."
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise bu kuşların üremek için genellikle İzmir Çamaltı Tuzlası ile Tuz Gölü'nü tercih ettiğini bildirdi.
Flamingoların, Ayvalık'ı beslenme ve barınma amaçlı kullandığına değinen Sıkı, "Ayvalık'ta bulunan flamingoların sayısı 150-200'ü geçmez. Geçen yıl İzmir Çamaltı Tuzlası'nda 10 bin 277 çift flamingo 7 binin üzerinde yavruladı" diye konuştu.
Flamingolar Ayvalık'ı Mesken Tuttu
Türkiye'de genellikle Tuz Gölü ve İzmir'deki Çamaltı Tuzlası'nda beslenen ve üreyen, Anadolu'da "allı turna" olarak bilinen flamingolar, ilkbaharın ilk günlerinden itibaren beslenmek amacıyla Kuzey Ege'nin gözde turizm merkezlerinden Ayvalık ilçesine geliyor.