Flamingolar Kuluçka Öncesi Eslesme Için Mamasin Barajinda

Flamingolar Kuluçka Öncesi Eslesme Için Mamasin Barajinda

Akdeniz havzasindan kuluçka öncesi Tuz Gölü’ne gelmeye baslayan Flamingolarin en önemli beslenme ve ayni zamanda eslesme bölgesi olarak seçtigi Mamasin Baraji bu günlerde özel misafirlerini agirliyor.

Son günlerde gruplar halinde Mamasin Barajina gelen alli turnalar sesleri ve kanat çirpislari ile görsel sölen olusturuyor. Tuz Gölü’nü üreme alani olarak seçen flamingolarin Mamasin Baraji ve çevre gölleri beslenme alani olarak kullandigini belirten Dogaya Kus Bakisi Dernegi Baskani Fahri Tunç, her yil binlerce flamingonun kuluçka öncesi Aksaray’daki sulak alanlarda eslestigini söyledi.

Nisan ayinin sonlarina dogru Tuz Gölü havzasina gruplar halinde gelen flamingolarin burada kuluçkaya yattigini ifade eden Tunç yaptigi açiklamada her yil binlerce yavrunun Tuz Gölünde beslenip büyüdügünü ardindan sonbaharda göç ettigini kaydetti.

Yaptiklari gözlemlerde 2024 yilinda flamingolarin 13 ila 15 bin yavru popülasyonuna ulasmasini beklediklerini kaydeden Tunç, “Izmir, Antalya gibi sicak bölgelerden Tuz Gölü havzasinda gelen flamingolar üreme ve beslenme için Tuz Gölü’ne yakin sulak alanlari seçiyor. Mamasin Baraji bunlardan bir tanesi. Buradan da kuluçka merkezi olan Tuz Gölü içlerine geliyorlar. Bu süreçten sonra yine Tuz Gölü içerisinde hareket eden flamingolar bizim kres bölgeleri olarak adlandirdigimiz yavrularini büyütme ve beslenme alanlarina gidiyorlar” dedi.

Dernek olarak flamingolarla ilgili haftalik gözlemler yaptiklarini ifade eden Tunç, 2022 yilinda 8 bin 700 olan yavru sayisinin 2023 yilinda 11 bin 500’e ulastigini kaydetti.

Yaptiklari gözlemlere göre bu yil büyük bir kuluçka dönemi beklediklerini belirten Tunç, “2024 yili için 13 bin ila 15 bin arasinda bir yavru popülasyonu olusabilir. Biz doga gönüllüleri ve Dogaya Kus Bakisi Dernegi olarak flamingolari gözetleyip, koruyup bölgeden sag salim ayrilmasi için elimizden geleni yapiyoruz” seklinde konustu.

Fahri Tunç, Tuz Gölü’nün korunakli bir alan olmasi ve besin kaynaklarinin burada bolca bulunmasindan dolayi halk arasinda alli turna olarak adlandirilan flamingolarin burayi üreme ve beslenme alani olarak seçtigini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile