Geçtigimiz yila göre sayilari 2 katina ulasan flamingolarin, ugruna Osmangazi Köprüsüne egim verdiren,’ kus oteli’ olarak da bilinen Hersek Lagünü’nde yaptigi danslari yurt disindan bile görmeye gelenler var. Uzmanlara göre artan flamingo popülasyonunun sebebi ise Van Gölü havzasindaki kuraklik.
Yalova’nin Altinova ilçesinde bulunan, bazi türlerin sonbahar ve kis aylarini geçirmesi dolayisiyla ’Kus Oteli’ olarak bilinen 152 hektarlik lagün, yeni yapilan projelerle de basta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin önemli sulak alani haline geldi. Altinova ilçesi sinirlari içerisindeki Hersek Lagünü, bu günlerde daha önce görülmeyen bir hareketlilik yasiyor.
Hersek Lagünü’ndeki son hareketliliklerle ilgili bilgi veren Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bülbül, bu yil binin üzerindeki flamingonun geçen yila göre çok daha fazla oldugunu, bunun sebebinin ise iç bölgelerdeki özellikle Van Gölü ve Tuz Gölü’nde yasanan kuraklik ve çekilmeler oldugunu söyledi.
Yaz aylarinda 20 çiftten fazla flamingonun burada üredigi lagünün ÖKA (Önemli Kus Alani) oldugunu ifade eden Bülbül, "Flamingolar iç göllerde fazla besin bulamadiklari için lagüne geliyor tabi bu durum bizi mutlu ediyor. Lagüne gelen doga severler rahatlikla flamingolari kus gözlem kulesine çikip gözlemleyebiliyor" dedi.
Bugüne kadar bilinen 40 kus türünün üredigi sulak alan ve çevresinde alana ÖKA (Önemli Kus Alani) özelligini katan karagagali sumru basta olmak üzere, poyraz kusu, uzunbacak, küçük halkali cilibit, Akdeniz martisi, gümüs marti, yesilbas ördek, bahri, su tavugu, sakarmeke, dere düdükçünü, sumru gibi su kuslarinin yaninda 20 tür ötücü kusun da alan çevresinde kuluçkaya yattigi biliniyor.
Kus göçünün etkilenmemesi için Osmangazi Köprüsü’ne kavis verdiren ve son sayimlara göre 239 kus türüne ev sahipligi yapan Hersek Lagünü, bazi türlerin sonbahar ve kis aylarini geçirmesi dolayisiyla "Kus oteli" olarak biliniyor. Marmara’da bulunan az sayidaki lagünlerden biri olan 152 hektarlik Hersek Lagünü’nde bulunan kus gözlem kulesi de adeta alana ayri bir renk katiyor.
Alanda bir önceki yila göre 2 katina çikan flamingo popülasyonu basta doga fotografçilari olmak üzere kus gözlemcileri ile dogaseverlerin dikkatini çekmis durumda. Dünyanin ve Türkiye’nin çesitli bölgelerinden gelen kus fotografçilari lagünde bulunan türleri fotograflayip arsivlerine ekliyor.
Hersek Lagünü’nün geçmiste av alani oldugunu hatirlatan Altinova Belediye Baskani Dr. Metin Oral, “Sulak alan olarak da Türkiye’de ilk 12 alan içerisine girdik. Alanimizin en güzel tarafi, küçük bir alan içerisinde metrekareye düsen kus sayimizin diger yerlere göre çok daha fazla olmasi. Kus türleri arasinda bulunan flamingolar, bizim artik maskotlarimiz oldu. Bölgede en fazla flamingo popülasyonuna sahip yerlerden birisi haline geldik. Her geçen gün ziyaretçi sayilarimiz da artiyor" ifadelerini kullandi.
Flamingolarin Muhtesem Kis Dansi
Türkiye’de ilk 12 sulak alan içerisinde yer alan Hersek Lagünü, bu günlerde kis göçmen kuslarina ev sahipligi yapmanin hareketliligini yasiyor.