Foça'da Kabotaj Bayramı Kutlamaları

Foça'da Kabotaj Bayramı Kutlamaları

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84

  Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ' nın 84 . yıldönümü İzmir Foça ' da gerçekleştirilen törenlerle kutlandı . Tören ' de öne çıkan konu başlığı ise denizlerin güvenliği ve korunmasıya yönelik olurken denizcilik söktörü hakkında da güncel değerlendirmelerde bulunuldu .
Foça ' da Atatürk Anıtına çelenk konulması ve saygı duruşu ile başlayan tören ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam etti . Törene , Foça Kaymakam vekili Menemen İlçe Kaymakamı Turgut Subaşı , Garnizon Komutan Vekili Çıkarma Filosu Komutanı Tümamiral Halit Özkoç , Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ , Foça Liman Başkanı Cihan Duman ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri , daire amirleri , siyasi parti temsilcileri , sivil toplum örgütlerinin başkanları ve vatandaşlar katıldı .
Denizciliğin önemini anlatan Foça Liman Başkanı Cihan Duman denizlerin ; ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu hatırlattı . Duman konuşmasında ; " Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar . Bunun farkında olan Ulu Önder Atatürk ' ün direktifleriyle çıkarılan Kabotaj Kanunun önemi , günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerde çok daha iyi anlaşılmaktadır . Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte , Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik , deniz turizmi , gemi inşa ve tersanecilik , balıkçılık , deniz taşımacılığı , eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış , siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir . Son yıllarda ki kazanımlara baktığımızda ; 2002 yılından beri kara listede olan Türk bayraklı gemiler geçtiğimiz yıldan beri tekrar beyaz listeye girmişlerdir . Denizcilikte E-Devlet uygulamasına geçilmiş olup , Ulusal ve Uluslar arası çalışan deniz taşıtlarının denetlenmesi , belgelendirilmesi , gemi adamlarının iş ve işlemleri ve bunun gibi tüm uygulamalar çok kısa zamanda yapılmakta ve denetlenmektedir . Ülkemizde ki denizcilik eğitimleri , Uluslar arası düzeyde kabul görmüş gelişmiş ülkeler ile yarışır hale gelmiştir . Kıyı yapıları ve tersanelerde , Dünya denizci ülkeleri ile rekabete girilmiş ve özellikle gemi inşası üzerinde büyük gelişmeler sağlanmıştır . Büyük Atamızın öngörüleri sonucudur ki , ülkemiz vatandaşlarına ait gemiler karasularımızda ve özellikle tüm dünya denizlerinde Bayrak dalgalandırmakta ve diğer denizci devletler ile rekabet edebilmekteyiz . Türk Silahlı Kuvvetleri ' nin kahraman denizcileri ve deniz harp filomuz dünyanın dikkatini üzerine çekmekte ve başarılı görevler icra etmektedirler " yorumunda bulundu .
Konuşmaların ardından hazırda bulunan Nostalji isimli gezi teknesi ile denize açılan Foça protokolü deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu . Bu sırada Çıkarma Komutanlığı Filosu Komutanlığı ' na ait yangın söndürme gemisi gösteri yaptı . 1- Temmuz Kabotaj Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde gün içersinde Yelken yarışları ve Foça Küçük Deniz Limanında Su topu müsabakaları , yüzme yarışları , yağlı direk , tabak çıkartma , tekne yarışları gibi çeşitli kategorilerde yarışmaları ile devam edecek olan kutlama programının Foça Denizciliği Tanıtma Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezinde verilecek kokteyl ile son bulacağı bildirildi
Denizcilik Bayramı törenlerine S . S . Foça Gezi Tekneleri Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi yöneticilerinin katılmaması dikkat çekti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile