Foça'da Slow Food Üyeleri Peynir Yapımını Öğretti

Foça'da Slow Food Üyeleri Peynir Yapımını Öğretti

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu üyeleri, vatandaşlara çiğ sütten nasıl sağlıklı peynir üretileceğini öğretti.

Foça Belediyesi'nin katkıları ile Foça Belediye Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen atölye çalışmasına Slow Food üyeleri ile vatandaşların yanı sıra Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, "Şu an gelmiş olduğumuz süreç içerisinde yaşamsal tarzda çok önemli olan konularla karşı karşıyayız. Bunlar içinde bana göre en önemlisi doğanın bozulması ve çevrenin kirlenmesi, geçmişte tüketmiş olduğumuz bir çok ürünün kaybolması ve bunların tekrar gün yüzüne çıkmasıyla ilgili çalışmalardır. Bu anlamda Foça Zeytindalı Slow Food hareketi ile beraber Earth Market pazar zinciri ünvanını aldık. Bundan sonraki süreçte de kaybolmaya yüz tutmuş bir çok ürünü, manevi geleneklerimizi tekrar gün yüzüne çıkarmak için bir çok çalışma gerçekleştireceğiz. Bunlardan bir tanesi de bugün burada gerçekleştireceğimiz peynir yapımı. Çoğumuzun beğenerek yediği ama nasıl yapıldığını bilmemesinden kaynaklanan pek çok gerçeği burada öğrenme şansı yakalayacağına inanıyorum" diyerek, Foça'da fast food'a karşı yürütülen Slow Food hareketinin pek çok yere örnek olması gerektiğini vurguladı.

Daha sonra Slow Food Foça Zeytindalı GrubuKurucu Lideri Gül Girişmen, salondakilere Slow Food akımını ve felsefesini anlatan kısa bir konuşma yaptı. Girişmen, "Bizler, insan olarak hepimiz birer tüketiciyiz. Tüketici değil, türetici olarak doğaya katkı sağlamalıyız" diyerek çevre konusundaki duyarlılığını dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından çiğ sütten nasıl peynir elde edileceği anlatıldı. Çiğ süt tüketimine bağlı olarak, özellikle brucella hastalığına karşı korunmak için sütün pastorizasyonuna dikkat çeken Slowfood üyeleri, ev ortamında 70 derece sıcaklıkta ısıtılıp hızla soğutulan sütün, bu tür salgın hastalıkların önüne geçmek için basit ama yararlı bir yöntem olduğunu açıkladı.

Atölye çalışması, Slow Food grup üyelerinin, katılımcılar önünde uygulamalı olarak çiğ sütten peynir imal ederek salondakilerle paylaşmasının ardından sona erdi.

SLOW FOOD NEDİR?
Slow Food 150'den fazla ülkede bulunan destekleyicileriyle iyi yemeğin zevkini topluma ve çevreye olan sorumlulukla bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşudur. Kar amacı gütmeyen bir dernek olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşam tarzına, yerel geleneklerin yok oluşuna ve insanların ne yediklerine, yedikleri yemeğin nereden geldiğine, tadının nasıl olduğuna ve yaptıkları yemek tercihlerinin dünyanın kalanını nasıl etkilediğine dair ilgilerinin azalmasına karşı Carlo Petrini tarafından kurulmuş bir harekettir.Slow Food’un bugün dünyada 100 binden fazla üyesi, bin 300 yerel şubesi (convivium) ve kaliteli yemeklerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2 binden fazla yemek kuruluşu bulunmaktadır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile