Foça'nın Pazarı, Yeryüzü Pazarı Oluyor

Foça'nın Pazarı, Yeryüzü Pazarı Oluyor

İzmir'in Foça İlçesi'nde her pazar günü kurulan, yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünlerini sattığı Yerel Pazar, Uluslararası Slow Food Örgütü tarafından Yeryüzü Pazarı olarak ilan edildi.

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu tarafından yapılan çalışmalarla, ulusal ve uluslararası düzeyde giderek daha çok tanınan ve ilgi gören Foça Yerel Ürünler Pazarı, bu özellikleriyle örgütün de ilgisini çekti. Bilgi almak, kabul edilen ortak esaslara uyumu ve çalışmaları yerinde görmek amacıyla Uluslararası Slow Food Hareketi'nin ikinci ismi dumumundaki, Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sadro, yönetim kurulu üyesi Michelle Rumiz ile birlikte Foça 'ya geldi, incelemelerde bulundu.

Konuklarının da gelmesiyle yerel pazar bu hafta adeta şenlik havasında açıldı. Konuklara ve alışverişe gelen müşterilere Gerenköy fasulyesinden yapılmış kuru fasülye yemeği ve pilav ile Foça yoğurdu ikram edildi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, yazar-gurme, Slow Food İzmir Bardacık Grubu lideri Nedim Atila ile üyelerin kadıldığı etkinliğe vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

DÜNYADAKİ 28. YERYÜZÜ PAZARI OLACAK
Yerel Pazardaki incelemeler sonrası heyete Kokoloz Kafede, Foça Zeytindalı grubunun kuruluşu, gelişmeleri ve katıldıkları etkinlikleri konu alan bir sunum yapıldı. Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen 'in sunumunun ardından Foça Karası üzümünü yeniden canlandıran, doğal usullerle üretimini ve şarabını yapan, dünya çapında tanıtım faaliyetleri yürüten Volkan Sucukçu 'nun bağına gidildi. Burada çardak altında bir araya gelen konuklara Volkan Sucukçu tarafından fotoğraflar ve şemalarla desteklenen Foça, ilçeden gidenlerin kurduğu kentler, Foça 'dan fidesi götürülerek üretilen üzümler ve bunlardan yapılan ünlü şaraplar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Hepsi evde yapılmış olan ekmek, peynir, Sultaniye ve Foça Karası üzümlerinden şaraplar ikram edildi.

Slow Food Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen, kendileri için mutlu bir gün olduğunu, yerel üretici ile tüketicileri bir araya getirmelerinin ardından, Foça 'yı ve ülkeyi uluslararası alanda tanıtma aşamasına geldiklerini söyledi. Girişmen, ”Yeryüzü Pazarları bir zincir. Dünyadaki yerel gıda meraklıları bu pazarları geziyorlar. Bugünkü incelemelerden sonra Foça Yeryüzü Pazarı olarak ilan edilecek, örgütün duyuruları ve programlarıyla dünyanın her yerinden insanlar buraya gelecekler. Pazarımız giderek daha da büyüyecek ve etkin hale gelecek. Konuklarımız bunu incelemek ve onay vermek için buradalar. Türkiye 'de ilk kez Foça bu unvanı alacak. Bu aşamaya gelmemizde, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ 'ın büyük destek ve katkıları var” dedi.

Piero Sadro İSE, incelemelerin olumlu geçtiğini, Foça 'da yerel üreticileri ve yerel ürünleri gördüklerini, bu pazarı oluşturmanın göründüğü kadar kolay olmadığını söyledi.

Modern üretim yöntemleriyle çabuk ve çok üretenlerin bu pazarlara karşı çıktığını belirten Sadro, ”Yeryüzü Pazarı olarak İtalya 'da 20, Lübnan'da 2, İsrail'de, Romanya'da, Avusturya' da, ABD 'de ve Bulgaristan da 1 'er pazar var. Foça 'daki yerel pazar da artık bir Yeryüzü Pazarı olmuş, hiçbir sorun yok”dedi.

Heyet, incelemelerin ardında ilçeden ayrılırken, Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen ve grubun 3 üyesiyle, tadımından büyük haz aldığını belirttiği şaraplarıyla birlikte Volkan Sucukçu 'yu, önümüzdeki 24 Ekim'de Uluslararası Slow Food Hareketi Örgütü 'nün merkezi İtalya 'nın Torino Bla kentindeki etkinliğe davet etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile