Foça Hanedan Otel’de beklenilenin altında bir katılımla yapılan çalıştaya Foça Kaymakamı Adem Arslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Emel Ak, Turizm Danışma Şube Müdürü Samir Büyükkaya, Foça Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ceyhan Çetin ve Foça Gezi Tekneleri Kooperatifi Başkan Vekili Tamer Erduran katıldı.
Proje alanında gerçekleştirilebilecek çevre dostu ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi için düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Gülhan Özden yaptı. Projenin Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütüldüğünü anlatan Özden, “Foça, Fethiye, Köyceğiz Dalyan, Datça Bozburun, Gökova ÖÇK bölgeleri ile tabiat parkı konumunda olan Ayvalık bölgesinde yürütülen projemiz, ulusal deniz ve kıyı koruma alanları sistemini güçlendirmeyi ve etkin yönetimini kolaylaştırmayı hedeflemektedir” dedi.
Sinevizyon eşliğinde projenin tanıtımını yapan Proje yöneticisi Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, projenin uygulama alanları, gerekçesi, amacı, hedefleri kimler tarafından yürütüldüğü ve Türkiye’ye katkısı hakkında bilgiler aktardı. Gayri faal durumda bulunan çevre koruma teknesinin yeniden faal hale getirileceğini kaydeden Güçlüsoy, Foça’da Akdeniz Fokları’nı, Fethiye, Köyceğiz ve Gökova’da Deniz Kaplumbağaları’nı izleme gibi birçok konuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Güçlüsoy, Mayıs 2009'da başlayan ve 4.5 yıl süresi bulunan projenin, Ekim 2013’te sona ereceğini belirterek, 6 milyon 500 bin dolar bütçeli projeye Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün 2 milyon doları ayni, 2 milyon doları nakdi ve GEF'in de 2 milyon 200 bin dolar hibe katkısı bulunduğunu açıkladı.
Toplantıda söz alan Foça Gezi Tekneleri Kooperatifi Başkan Vekili Tamer Erduran, “2009 yılından buyana yürütülen projenin Foça’ya somut bir katkı koyduğunu göremedik” dedi.
Sahil kentleri arasında insanların evinin önünden rahatlıkla denize girebildiği tek kentin Foça olduğunu belirten Erduran, “Bir zamanlar İzmir’in Karşıyaka ve Konak ilçelerinde de insanlar evlerinin önünde denize giriyordu. Artık kirlilik nedeni ile girilemiyor. Korkuyorum ki bu gidişle aynı durum ilerleyen yıllarda ilçemiz Foça’da da vuku bulacak. Özellikle Foça Büyükdeniz koyunda ciddi bir deniz kirliliği söz konusudur. Çünkü son yıllarda burada midye tarlalarının oluştuğunu gözlemliyoruz. Bilindiği üzere midye genelde kirli sularda yetişen bir üründür” dedi.
Foça Öçk Bölgesi Masaya Yatırıldı
2009 Yılından itibaren Türkiye genelinde 6 bölgede başlatılan “Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Foça Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesinde gerçekleştirilebilecek ekonomik faaliyetler İzmir’in Foça ilçesi’nde gerçekleştirilen çalıştayda masaya yatırıldı.