Foça, Toprak Ana’ya Teşekkür Etti

Foça, Toprak Ana’ya Teşekkür Etti

Yeryüzü Pazarı ağının Türkiye’deki tek temsilcisi olan Slow Food Foça Zeytindalı Birliği geleneksel zenginliklerin paylaşıldığı Toprak Ana Günü’nü (Terra Madre Day) coşkuyla kutladı.


Yeryüzü Pazarı ağının Türkiye’deki tek temsilcisi olan ve İtalya'da düzenlenen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda birinci olan Slow Food Foça Zeytindalı Birliği, Toprak Ana Günü’nde çok renkli yöresel yemek kutlaması gerçekleştirdi. Kutlamada bademli sübye salatası, çekme makarna, çitlembik turşusu, gambilya favası, kuru üzüm ve çitlembikten yapılan Foça tatlısı, peynirli erişte, sinkonta, taratorlu akkız ve tarhanalı balık gibi unutulmaya yüz tutmuş olan yiyeceklerin tadımı yapıldı.

Foça Belediyesi Sosyal Tesisi’nde gerçekleştirilen kutlamaya Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, Slow Food üyeleri, destekçiler, gönüllüler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“İYİ YEMEK İÇİN İYİ ÜRÜN LAZIM”
Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen bugünün çok önemsediklerini belirterek, “Aynı duygularla, aynı birliktelikle hareket ettiğimiz zaman, yiyeceklerimizin, kültürümüzün devamlılığını sağlıyoruz. Kültür, bir yerde sürdürülebilirlik demek. İnsanoğlu, ilkçağlardan günümüze dek yaşadığı süreç içerisinde, hep yiyecek temin etme güdüsüyle hareket etmiş. Biz, unutulmaya yüz tutmuş tatları, yeniden gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugün burada göreceğiniz yemeklerin hepsi, yeniden gün yüzüne çıkan yemeklerdir. Anı yaşamak çok önemlidir. Anı yaşarken yemekte yiyoruz. O anda, insanın doğal hakkı olan iyi yemeği yemesi için, iyi bir ürün lazım. O ürünü de sevgiyle üretmek lazım. O ürüne değer vermek lazım, iyi pişirmek lazım. Ancak bu şekilde yemeğimiz kıymetleniyor” dedi.

“FOÇA, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU”
Slow Food’un bir dernek ya da platform olmadığını, bir hareket ve düşünce tarzı olduğunu ifade eden Nedim Atilla da şunları söyledi: “Slow Food, dünyaya iyi, temiz ve adil bakmanın hareketidir. Tüm dünya üzerine yayılmış bir ağı var, üniversitesi var. Türkiye’de, Foça’nın temsil ettiği Yeryüzü Pazarı geleneği var. Uluslararası Slow Food Örgütü tarafından, 2004 yılından bu yana 10 yıldır Toprak Ana Günü kutlanıyor. Biz, Türkiye’deki ilk Toprak Ana günü kutlamasını 2009 yılında yaptık. Zamanla artan etkinlikler dolayısıyla, Aralık ayı Toprak Ana ayı olarak kutlanıyor. Slow Food tarafından, tüketici tanımlaması yerine “t-üretici” olarak bir model geliştirildi. Yani üreticinin yardımcısı olan tüketiciler. Bugün aramızda olan, sevgili dostumuz Ayhan, Aliağa’daki dükkanının girişinde demiş ki; “Ben, bir karıştan küçük balık satmıyorum”. Bakın bu çok önemli. Şayet biz onun bu tavrını desteklersek, t-üretici oluyoruz. Böyle bir küresel projenin, akımın içinde kendi ulusal değerlerimizi, milli yiyeceklerimizi yaşatıyoruz. Biz yerli gıda çeşitlerini korumak, Yeryüzü Pazarlarını geliştirmek istiyoruz. Foça Türkiye’ye örnek oldu. Gökçeada’da, Şile’de, belki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, küçük ölçekli çiftçilerin, balıkçıların, esnafın, artizan üretim yapanların bir araya geldiği Yeryüzü Pazarları kuruluyor. Onların hepsine, ‘Gidin Foça’yı görün’ diyoruz.”
Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise“Foça Zeytindalı konviviyumumuzu, örnek başarılı çalışmalarından ötürü kutluyorum. Zeytindalı Lideri Gül Girişmen’e, çok değerli dostlarına ve ekibine, Sayın Nedim Atilla’ya ve bu kutlamaya destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu güzelliklerin artarak devam etmesini ve hep beraber paylaşmayı diliyorum” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile