Foça Yeryüzü Pazarı, Türkiye'yi  İtalya’da Temsil Etti

Foça Yeryüzü Pazarı, Türkiye'yi İtalya’da Temsil Etti

Yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünleri satmak üzere pazar günleri kurulan ve geçen Mart ayında Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından Dünya’nın 28. Yeryüzü Pazarı (Earth Market) ilan edilen Foça Yerel Pazarı’nın kurucuları ile Slow Food Foça Zeytindalı grubu üyeleri; Türkiye’yi, İtalya’nın Torino kentinde gerçekleştirilen fuar ve kongre etkinliklerinde temsil ettiler.

25-29 Ekim tarihleri arasında Torino’nun tamamen kapalı olan Lingotto Fuar ve Konferans Merkezi’nde, fuar ve kongre birleşimi olarak düzenlenen etkinliklerin kongre bölümüne Dünya'nın bir çok ülkesinden temsilciler katılırken, Türkiye'yi ise Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen, yardımcıları Fadime Zülfikargil, Neval Aydın temsil etti.

Fuar bölümünde ise 20 İtalyan kentinin yanı sıra dünyada Yeryüzü Pazarı olarak ilan edilen Avusturya’dan Parndorf, Bulgaristan’dan Tcherni Vit, Hindistandan Mumbai, İsrail’den Tel Aviv, Lübnan’dan Beyrut ve Tripoli, Romanya’dan Bükreş, ABD’den Greenville, Porto Riko’dan San Juan ile birlikte Türkiye’den Foça Yerel Pazarı stantları yer aldı.

Dünyanın değişik kıtalarından ve çeşitli ülkelerinden gelen 200 bin ziyaretçi açılan stantlarda Foça’nın yerel ürünlerini de tatma ve tanıma şansı buldular.

Etkinliklerde ziyaretçilere; geleneksel yapım Foça Karası Şarabı, iç bakla ile yapılan Fava, Kuru Domates, Karaburun’un Karabaş Otu Reçeli, Zeytin Reçeli ve Pekmez ikram edildi. Tadımların ücretli olduğu fuarda; Tarhana tercihte diğer tüm ürünleri geride bırakarak, organizasyon komitesinin talebinden fazla götürülmesine rağmen dört günlük etkinliğin ikinci gününde bittiği belirtildi.

Uluslar arası Slow Food hareketi kurucusu ve lideri İtalyan Carlo Petrini açılışta yaptığı konuşmada; Dünya’da Su, Toprak ve Tohum’un tükenmeye başladığını, özellikle Afrika’nın giderek daha çok açlığa itildiğini belirterek, dünya çiftçilerinin korunması ve gezegenin kirletilmemesi için üretimin "İyi, temiz ve adil" olması gerektiğini söyledi.

Petrini; “Bu amaçla kurulan Slow Food Hareketi çok büyüdü. Artık bu yoldan geri dönüş olmaz” dedi.

650 kongre delegesinden konuşma yapan 90’ı arasında yer alan Gül Girişmen, Foça’nın küçük bir yerleşim yeri olmasına karşın, bölgede 136 değişik endemik bitki yetiştiğini, bunların 86'sının Foça’ya has olarak kayıtlı olduğunu belirtti.

Girişmen, Dünya’nın yerel pazarcılarını Foça ve Foça Yerel Pazarı konusunda bilgilendirdi.

Beklenilenin çok üzerinde bir ilgiyle karşılandıklarını, ilk yurtdışı tecrübeleri olmasına rağmen Türkiye ve Foça’yı layıkıyla tanıttıklarını anlatan Gül Girişmen; yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Komite 30 kilogram istedi. Biz 40 kilogram götürdük. Her gün kazan kazan Tarhana dağıttık, yetmedi. Tadına bayıldılar. Nasıl yaptığımızı sordular. Pek çok ülke temsilcisiyle mutfakta birlikte tarhana kaynattık. İçeriğini anlattık, tarif ettik, pişirdik, tattırdık. Slow Food yönetimi bizi dünyada desteklenecek projeler arasına dâhil etti. Bu kapsamda şimdiden yayınlarında, reklamlarında, her türlü tanıtımlarında Foça’yı da anlatmaya başladı.

Görülmesi gerekli yerel pazarlardan biri olarak tanımladı. Geleneksel yapım Foça Karası şarabımızı Avrupa normlarına uygun, mayasız, starter konulmayan, kimyasal katkı olmayan, düşük asitli, yumuşak, tipik Akdeniz şarabı olarak nitelediler. 20 Euro karşılığı yapılan tadımı 150 etkinlik arasında Slow Food’a uygun tek şarap tadımı olarak seçtiler. Şişeler dolusu şarap tükendi. İlk defa bizim zeytinyağımızın duyusal analizini yaptılar. Diğer ürünlerimizi de standımızda sergiledik ve tattırdık. Foça adı, yiyecekleri ve ürünleriyle geleneksel yiyecekler anlamında dünya gıda turizminde tanınır oldu. Pek çok kişi yerinde görmek ve tatmak için ülkemize geleceklerini söyledi.

Çok güzel şeyler söylendi. Çok mutlu olduk.” Biz kongre ve fuar sırasında eksiklerimizi de görme fırsatı bulduk. Anlattık. Bunları nasıl çözebileceğimiz konusunda kısa eğitimlere tabi tutulduk Onlar bu yılki Terra Madre (Toprak Ana) günü etkinliklerini de yapmış oldular. Biz Foça’da 9-10 Aralık tarihlerinde yerel bazda peynir, kare ekmek, şarap, zeytin ve zeytinyağımızla düzenleyeceğimiz etkinlikle bu geleneğe katılacağız.” Kuruluşundan bugüne Foça Zeytindalı grubuna destek veren Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, Torino’da Foça ve Türkiye adına güzel şeyler olduğunu, Türkiye’nin tek Yeryüzü Pazarı’nın böyle bir işleve konu olmasından da gurur duyduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Hem pazarımızın emsalleri arasındaki eksiklerini görmek, hem yerel gıda turizmi kapsamında ülke gezenlere varlığımızı duyurmak, bunu da yerel ürünlerimizi İtalya gibi bir ülkede dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş insanlara tanıtmak açısından çok yararlı bir katılım olduğuna inanıyorum. Slow Food Foça Zeytindalı Grubu Ekibi’ne çok teşekkür ediyorum. Pazarımızı daha da güzel bir noktaya getirmek için desteklerimize devam edeceğiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile