Ford, 44 yıllık fabrikayı kapattı

Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde devam eden talep daralması bazı fabrikaları boşa çıkarıyor.

Otomotivde pazarın Batı ülkelerinden Doğu ve Güney ülkelerine kayması yeni tesisler için Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Türkiye ve İran gibi ülkerin gündeme gelmesini sağlarken eski fabrikaların kapısına kilit vuruluyor. Bunun son örneği Amerikan otomotiv devi Ford'da yaşandı. Türkiye'de 3 yıl içinde 1 milyar dolardan fazla yatırım yapacak olan, Rusya'da büyüyen şirket Kanada'nın St. Thomas kentindeki 44 yıllık tesislerini dün kapattı. Fabrikanın üzerinde bulunduğu 461 dönüm arazi ve tesisler 41 milyon TL'ye ulaşan fiyatla satışa çıkarıldı. Kanada ve ABD polisinin kullandığı Crown Victoria ile Lincoln Town Car modeli başta olmak üzere bugüne dek Ford'un birçok modelinin üretildiği tesislerde dün son aracın üretim hattından çıkarılması ile birlikte fabrikanın kapıları kapatıldı. Satışa çıkarılan tesisler, Ford tarafından önümüzdeki 9 ay içerisinde müşterilere hazır hale getirilecek. Satışı üstlenen CBRE firmasından Randy Fisher, tesislerin 2012 yazında resmen satışta olacağını açıkladı. Tesisler ve arazi için belirlenen rakamın, ulaşım ve altyapı imkânları göz önüne alındığında oldukça avantajlı olduğunu kaydeden Fisher, "Tek olumsuzluk yüzlerce işçinin işini kaybetmiş olması." dedi.

Ford'un St. Thomas Fabrikası'nın kapatılması ile işini kaybeden 2 bin kişiden bazıları için Ford Kanada yetkililerinin, ülkedeki diğer fabrikalarda iş önerdikleri ve bazılarının da emekli olduğu dile getiriliyor. 35 bin nüfuslu şehirde, Ford tesislerinin kapanmasından bazı işyerlerinin de olumsuz etkilendiği belirtilirken, 3 bini geçen işsiz sayısı ile St. Thomas'ın, Kanada'nın işsizlik oranı en yüksek kentlerinden biri haline geldiği kaydediliyor.

Saab, iflasını açıklayabilir

Otomotivde son yıllarda yaşanan değişim birçok Amerikan markasını tarihe gömerken, dünyaca ünlü İngiliz markaları Hindistan ya da başka ülkelerin şirketleri tarafından satın alındı. İsveç'in iki önemli markasından biri olan Volvo, Çinli Geely Grubu'yla birlikte kısa sürede büyüme rakamları açıklarken Saab'ın durumu belirsizliğini koruyor. İsveçli otomobil üreticisi Saab'ın, iflas koruma başvurusu geçen hafta geri çevrildi. Vanersborg Bölge Mahkemesi, para sıkıntısı çeken şirketin, daha fazla fonu nasıl garanti edeceği ve operasyonlarına nasıl devam edeceğinin açık olmadığı ve iflas koruma başvurusunun işlemeyeceği gerekçesiyle Saab'ın iflas koruma başvurusunu reddetti. Mahkeme, ayrıca Saab'ın, iki Çinli şirketten nakit destek alması için ilgili düzenleyici kurumların onayını beklediğini belirtti. Saab'ın kararı temyiz edip etmeyeceği bilinmiyor. İsveç mahkemesinin kararı, Saab'ın 3 bin 700 çalışanını temsil eden işçi sendikasının iflas davası açmasına imkan sağlayacak. Saab'ın sahibi olan Swedish Automobile, Saab ile Powertrain ve Tools adlı iştiraklerinin gönüllü olarak iflas koruma başvurusunda bulunduğunu, Saab'ın ülke dışındaki iştiraklerinin bu başvurunun dışında tutulduğunu bildirmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile